Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Дани Кавана в София: Арт слалом между класика и съвременност


Дани Кавана в София: Арт слалом между класика и съвременност

4211

Това, което прави Дани Кавана от Анатема, е именно микс от класика и съвременност.

Представяйки в столичния клуб Live & Loud новия си страхотен албум "Monochrome" - от който, между другото, изпълни съвсем малко, британецът се обърна към вечни парчета на Пинк Флойд - които, по собствените му думи, Анатема се опитват да достигнат, и Депеш Мод дори, като завърши концерта си с евъргрийна на Лед Цепелин "Stairway Тo Heaven".

Също така – много композиции на Анатема, каквито Даниъл знае, че публиката очаква – най-вече невероятната "Untouchable" от албума "Weather Systems" (2012). Въобще, референциите към добре познатото и обичано бяха акцент в изявата на червенокосия музикант от Ливърпул в София на 14 април. Мисля, че и не особено многобройната, но наистина фенска публика го оцени. Защото творчеството на този самоук талант в крайна сметка стои в основата Анатема – група, започнала от първичния дуум-дет метъл и стигнала до звученето, наподобяващо Пинк Флойд в по-съвременна форма, доближаваща го до Рейдиохед и дори до някакви трип-хоп импресии. Очевидно е, че влиянието на Пинк Флойд и Лед Цепелин е тотално при композирането на Дани Кавана, който заедно с бившия басист Дънкан Патерсън беше основен двигател в преходното творчество на Анатема и албумите "Eternity" (1996) и "Alternative 4" (1998), от който гостът изпълни, макар и не изцяло, чудесната пиеса "Fragile Dreams".

Меланхоличното му звучене в частност, пък и на Анатема като цяло, обаче е подплатено и с доста фолк реминисценции: очевидно е това на гениалния Ник Дрейк, но би могло да бъде обяснено и с ливърпулския произход на Дани и останалата част от бандата, защото пристанищният северноанглийски град сам по себе си търпи доста ирландски влияния. Да не забравяме също и интереса на Кавана  към скандинавския фолклор и няколкогодишния престой на британеца в Норвегия.  

Звукът, тръгнал в началото малко зле и ядосал Кавана, след това се оправи и позволи на китариста и пианист да навлезе спокойно във водите на така типичната за него романтична меланхолия – акустична китара, подплатена с електрически звук от синтезатор и съвсем "голо" ала Пинк Флойд пиано. И това съвсем естествено доведе до великолепното парче "One Last Goodbye" от "Judgement" (1999) на Анатема, с което фактически братята Кавана - Дани и Винсънт, казаха "сбогом" на починалата им от рак майка. В този смисъл всички минали обвинения към Анатема в патетика и фалшива депресивност би трябвало отдавна да са отишли на бунището и да е ясно, че подобни тъжни моменти допринасят именно за откровена поезия и искрена музика. Поведението на Дани спрямо присъстващите, както обикновено, беше непренудено и весело-закачливо в някакъв странен контраст с меланхоличната музика. Дори пишещият тези редове успя да размени няколко думи с него относно предишното творчество на Анатема, а друг фен припомни старо обещание на Кавана да изпълни "Sugar Mice" на Мерилиън. Което той и направи незабавно в чудесен аранжимент.

По-горе споменах за засиленото присъствие на класически кавъри. Казах за Флойд, но още не съм представил цялостния букет от класически произведения – откриващото парче беше "High Нopes" от "Тhe Divison Bell", по-късно бяха "прочетени" "Wish You Were Here" и даже "Another Brick In The Wall – Part 2". Очевидно, като цяло преклонението на Кавана пред седемдесетарската музика е много силно и важно за него и другите в бандата. И дори твърдението на Даниъл, че Анатема ще достигнат статуса на Пинк Флойд да изглежда леко самохвално, нищо чудно да бъде оправдано в бъдеще. Отбелязах искреността на текстовете. Тук само ще добавя за личните наркотично-алкохолни проблеми на Дани, които - за щастие, вече са останали в миналото. Но които със сигурност също се отразяват в някои от текстовете.

В заключение: поредният концерт на Дани Кавана в София беше силна заявка за неговото творчество, пък и за това на Анатема. Знаем, че и той и останалите от групата харесват много България. Ние също ги ценим и чакаме отново, защото явно имаме нужда от време на време от щипка депресивно-романтична меланхолия. Както и от завръщане в миналото, където почиват най-добрите.

Тези, които зададоха жалоните на т.н. съвременна музика.

Снимка: Орлин "Orleff" Николов

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички