Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Шопен на кавал и гайда, без пиано

21.04.2018   MySound.bg
Fryderykata
Преди няколко месеца на входа на БНР ме чакаше плик с два компактдиска и нищо повече. На албумите прочетох, че са дело на полската група Саракина (Sarakina), и така започнах издирването на подателя, разказва Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването "Картини от една изложба". 
 
"Той се оказа Jacek Grekow, ръководител на Саракина. Неговата фамилия ми подсказа причината този проект да е посветен на балканската, и по-точно на българската фолклорна традиция. Разбра се, че е потомък на българи от Егейска Македония, учил е компютърни науки в София, после завършва Виенската консерватория и Музикалната академия "Chopin" във Варшава
Заедно с други трима съмишленици, възпитаници на Музикалната академия "Chopin" – Jan  Mlejnek, Mateusz Bielski и Wojciech, –  Jacek ни предложи да представим в нашето предаване техния трети студиен албум".

Fryderykata е музикален израз на почитта им към Chopin и в същото време предизвикателство към неговите традиционни интерпретации. Той е не само израз на вдъхновението им при създаването на музикални скици, но и доказателство за задълбоченото изследване на творчеството на великия полски композитор. Това също е израз на убеждението им, че актуалността на творчеството от големите композитори се крие във факта, че непрекъснато предизвикват въображението и постоянно вдъхновяват към съзидателен диалог.
 
Членовете на формацията водят по свой начин този диалог. Академичната подготовка на инструменталистите и техническите им умения подклаждат търсенията. Музиката, съдържаща се в този проект, потвърждава това и доказва колко много свежи идеи могат да предизвикат творческите вълнения на млади и чувствителни музиканти.
 
Те ни карат да не се изненадване, че клавирната музика на Chopin може да звучи безупречно дори и без пиано. Но също така амбицията на създателите на този албум не е да ни заслепят с техническа виртуозност. Вместо това ни предлагат цяла палитра от тембъри и асоциации. Романтичните композиции развиват специфичен характер благодарение на богатата музикална картина от акустични инструменти със звуците на акордеона и българската гайда, подкрепени от кларнета, разпръснати с характерния тон на кавала, наред с необикновено солидното, но дискретно присъствие на контрабаса и ударните инструменти. 
 
И още нещо: от музиката на Chopin за целите на проекта са избрани композициите със слънчеви и ярки тонове, които носят усещане за лекота, но и известна носталгия, което  изглежда, че е претекст за интерпретаторите да изповядват собствената си истина като съвременните музиканти.
 
Албумът "Fryderykata" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" на БНР след новините от 22.00 часа тази събота, 21 април.


903
100%
 

Януари ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031