Въпреки всичко: Нова генерация


Въпреки всичко: Нова генерация

13259

Началото на историческия концерт "Въпреки всичко" бе поставено в столичната зала "Арена Армеец" на 21 април точно в 19.00 часа от Нова генерация - най-деликатната, нежна и романтична формация за вечерта.

Да, Нова генерация е институция. Легенда. Общност. Нещо много повече от група. Проектът, през който са минали над десет души, е създаден и движен от вечния авангардист - поет и музикант, Димитър Воев през 1987, за кратко под името Вход Б и просъществувал само пет години до неговата кончина на едва 27-годишна възраст през септември 1992 г. Идеология, зачената още в средата на осемдесетте в Парадокс, по-късно с окомплектоването с барабаниста Кирил Манчев, преименувани в Кале, след разпадането на което Митко Воев създава Нова генерация, а Васил Гюров - Ревю, също герои в афиша на тази паметна вечер. Когато светът имаше британските The Cure, The Sisters Of Mercy, Siouxsie Аnd Тhe Banshees и Depeche Mode, ние - но не единствено в България, а и на Балканите изобщо, с право се гордеехме заради Нова генерация и нейния микс от пост-пънк, нова романтика и дарк уейв, допълнени с едни от най-красивите и откровени стихове в родната музика.

Към днешна дата мненията са много - и коренно различни, дали историята на култа трябва да бъде дописвана, дали логото НГ все още е "онази" магия. Отговорът е: ДА, трябва да продължава, а дали "онази" магия действа все така на макс, всеки да прецени сам за себе си. На сцената във формацията днес са Иван ПеловТери (вокали), Кристиян Костов (китара), Екатерина Атанасова Катето (клавишни, вокали), Михаил Пешев (клавишни), Симеон Воев (китара), Деян ДрагиевДаката (барабани) и Александрина Александрова (бас). Липсва вокалистката Алина Трингова, която, за жалост, не можа да долети за гига от Канада. Зад музикантите на огроми видеостени се прожектират специално подготвени за сета изображения, тематично свързани с всяка композиция. Началото е ударно - "Страх II", неусетно преляла в "Скорпионите танцуват сами". Третото парче е "Градината на света", излязла в последния официален албум с участието на Митко Воев, издадения посмъртно през 1992 г."Отвъд смъртта". Сега е и моментът, в който Катето поема женските вокални партии. На екраните пролазват огромни змии в съпровод на джаз-фънкарското "Човекът-змия". Усеща се драстично раздвижване в публиката. Тери е откровен: "Все повече и повече Ви благодарим!". "Арлина" – много прободени сърца, тъжни погледи и специални аплодисменти за Катето, въвежда към "Сто години", добила известна ривайвъл слава с клипа си от 2004 г. и ротация по доста телевизионни канали, а и от интернет пространството, сега е изпята почти изцяло от публиката. "Ловецът на сърца" представя перфектен вокален дуел на Катето Атанасова и Тери, някога в Елиън Индъстри (Alien Industry) и гост в диска на "новата" Нова генерация - "Via" (2012). Пънкарската "Бездействие" - една от най-старите, още от 1988 г., изпята навремето от Киро Манчев - барабаниста, който чакаме да се върне от Канада почти 30 години, предхожда истинския класически дарк ("Тъмна земя"). Един красив момент с "Изповед" и мелодичния припев: "Тъжен сезон е този кон, с който препускаме ние, аз ще мълча, ти ще мълчиш, а вълк в гърдите ни вие". Великолепно!

Артистите са убийствени. Дизайн, свирене без грешка, стегнат сет. Плътен и мощен звук, за който допринасят най-вече двете китари и Даката. И, за съжаление, "последно парче за прибралите се от далеч". То е "Само двама", след края на което Симеон Воев тъжно поздрави братчето си: "Това е за Митко!". Момент, който може да усети само от човек, имащ брат, когото обичаш до живот. Тери искрено препоръчва: "Бъдете добри и се обичайте!".

Което може би е най-важното. Все пак всичко в този живот е преходно, само Нова генерация – НЕ!

За тези, на които не им харесва: "Който иска да се маха, ние сме Нова генерация Завинаги!".

Снимки на Десислава Мирчева - в секцията "Галерия"


Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички