Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Въпреки всичко: Контрол


Въпреки всичко: Контрол

5678

(Не)очаквано добрата комбинация от рок, пънк, ню уейв и всички подобни стилове от далечната 1988-а, избухва в зала "Арена Армеец" на 21 април.

Общото между Нова генерация, Ревю, Контрол и Хиподил е, че неотразимите посвоему банди са юбилярки. Стават на цели 30 тази години!

След мощния старт на събитието, който бе даден от  Нова генерация и Ревю - с Милена Славова и Кристина Серафимова, на сцената ще посрещнем не по-малко колоритните Контрол. Очакваме групата в състав: Владимир Попчев - Унгареца, Огнян КьосовскиОги, Стоян ТеневТони, Красимир НеделинКрезо и новия вокалист Иван Гатев. И тук няма да минем без звездно включване (Милена за Ревю) и отново към финала на участието на групата, ще чуем оригиналния фронтмен Кольо Гилъна (по паспорт Николай Йорданов) (на снимката).

Малко история за младежта до 25 години: Контрол е една от най-влиятелните пънк групи в страната ни, основана края на 80-те. Първата ѝ демо касета "Старият дъб" излиза през далечната 1988 година. Дебютът със заглавие "Плочата" е пуснат на музикалния пазар през 1989-а като част от поредицата "БГ рок", когато "дели" по една страна от тавата с Нова генерация

Вероятно не всички са виждали униформа на чавдарче или пионерче, както и не всички имат ясен спомен за соц.-времето и полите до коляно. Цялата банда е облечена с бели ризки, къси гащи (до коляно!) и червени връзки  - подходящи дрехи за размирно време. Само Иван Гатев се вихри с червени тиранти наместо червена вратовръзка! Присъствието му е изключително! Динамичен, енергичен, с(т)илно музикален, гласовит. Не отстъпва по нищо на Гилъна (а аз съм му фен!).

Още с първото си парче бандата връхлита буреносно с "Не съм нормален". Залата вече е подложила със скачането от Милена и буквално пощурява. Гатев се раздава доволно на сцената търчейки от единия до другия й край. От време на време спира да си пийне вода, водка или каквото има в чашата му.

Истината е, че публиката е дошла за старото. За парчетата с дъх на спомен! Дружно подскачаме в ритъма на "Булка", "Обичам те, мила", "Винаги готови". Контрол са толкова безкомпромисни, колкото са били и преди 30 години! Торнадото завърта присъстващите в неудържимо пого с високо вдигнати ръцете горе. "Нашето кратко послание за вечерта, точно преди тази песен, с една кратка дума, е декриминализация", заявява изрично Иван преди "Отивам там". Малко пояснение, пушенето в залата е забранено! Няма значение за коя субстанция става дума. Тук опиатите са музика, музика и пак музика!

Емоцията по време на концерта буквално преминава в друго измерение, хем ти е мило, хем ти е потно, хем искаш още! Пикът на вечерното "контролно" събитие идва след "Tи още ли си тука" и толкова "Алкохолен блус" - в две части. През това време сме преминали през силно романтичния период на групата с "Бий хлапето", фронтменът Гатев е засвирил на китара, а ушите ми са станали на мармалад.

Някак неусетно на сцената се появява неуморимия фронтмен Кольо Гилъна. Под звуците на "Апатия" ще кажете. Да, ама не! Това е концерт на Metallica и кънтри "Seek Аnd Destroy". Ако някой не е видял Гилъна на сцената, понеже пак е с шапка и слънчеви очила, то категорично е разпознал гласа му в изпълнението на "Най-щастливият ден". А за всички пънкари и уейвъри, това ще да е днешният 21 април. 

От кеф Иван Гатев вече е потънал някъде дълбоко в публиката, която го понася на ръце почти през цялата зала. През това време Кольо Гилъна си пожелава пак да се срещнем след 10 години и подема песента на ФСБ, а след него запяват и първите редици на публиката. 

За последната върхова нотка на гига им - добре познатата рода - "Леле, како", Иван Гатев и Кольо Гилъна  забиват заедно. И после нека ни е зле с тая Кама Сутра от Факултето, която се превръща в общ верижен оргазъм.

Дами и господа, това бяха Оркестър Контрол

Сетлист: 

1. Не съм нормален 
2. Булка 
3. 100 - 150 
4. Обичам те, мила 
5. Ти още ли си тука 
6. Алкохолен блус 1 
7. Алкохолен блус 2
8. Герой 
9. Винаги готови 
10. Твърде съм красив (кавър на Чувал-чувал
11. Отивам там 
12. Бий хлапето 
13. Апатия/Seek Аnd Destroy (c Кольо Гилъна
14. Леле, како (с Кольо Гилъна
15. Най-щастливият ден (с Кольо Гилъна)

Снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия"
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички