Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ритъмът на Балканите събира фолклорни виртуози


Ритъмът на Балканите събира фолклорни виртуози

4230

"Ритъмът на Балканите", най-успешният проект на Оркестъра за народна музика на БНР, събира отново фолклорни виртуози на сцената в зала "България" от 19.30 ч. на 27 април (петък). Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану от Румъния, Гоце Димовски от Македония и Мухлис Бербероглу от Турция са гостите в петото издание на проекта.
Солистите в концерта са звезди в страните си, добре познати вече и на публиката на целите Балкани. Акордеонистът Мариан Мексикану и певицата Ана Мария Стоян са изключително талантливи и търсени музиканти, едни от най-известните изпълнители на традиционна и авторска фолклорна музика в Румъния. Гоце Димовски е част от Синтезис – една от първите етно групи на Балканите, която дава нова посока за развитие на музиката в региона, а нейният "Swinging Macedonia" става най-продаваният албум в Македония. Гоце Димовски свири на екзотичната зурна, а също на гайда, кавал, кларнет и саксофон, включително в Оркестъра за традиционни фолклорни инструменти на Радио и телевизия Скопие. Мухлис Бербероглу е един от най-талантливи и проспериращи млади изпълнители на характерния за турската музика инструмент саз, който ще бъде представен в проекта "Ритъмът на Балканите" за пръв път.
Атрактивните гости от Румъния, Македония и Турция ще свирят с Оркестъра за народна музика на БНР под диригентската палка на Димитър Христов (на снимката) ярки темпераментни пиеси от националната си фолклорна традиция и общи за целите Балкани ритми. "Ритъмът на Балканите" е проект без аналог, който събира на една сцена музиканти от региона, в който дори политиците трудно сядат заедно на масата на преговорите", казва маестро Димитър Христов и допълва: "Това е проект, зареден с много енергия, който създава един културен мост между страните".
Билети - в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Тicketsbg.com.
Вход свободен за ученици от НМУ "Л. Пипков" и студенти от НМА "Проф. П. Владигеров", департамент "Музика" към НБУ, специалност "Музика" към СУ АМТИИ - Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички