Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Ритъмът на Балканите събира фолклорни виртуози

26.04.2018   MySound.bg
Димитър Христов
"Ритъмът на Балканите", най-успешният проект на Оркестъра за народна музика на БНР, събира отново фолклорни виртуози на сцената в зала "България" от 19.30 ч. на 27 април (петък).
 
Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану от Румъния, Гоце Димовски от Македония и Мухлис Бербероглу от Турция са гостите в петото издание на проекта.

Солистите в концерта са звезди в страните си, добре познати вече и на публиката на целите Балкани. Акордеонистът Мариан Мексикану и певицата Ана Мария Стоян са изключително талантливи и търсени музиканти, едни от най-известните изпълнители на традиционна и авторска фолклорна музика в Румъния. Гоце Димовски е част от Синтезис – една от първите етно групи на Балканите, която дава нова посока за развитие на музиката в региона, а нейният "Swinging Macedonia" става най-продаваният албум в Македония. Гоце Димовски свири на екзотичната зурна, а също на гайда, кавал, кларнет и саксофон, включително в Оркестъра за традиционни фолклорни инструменти на Радио и телевизия Скопие. Мухлис Бербероглу е един от най-талантливи и проспериращи млади изпълнители на характерния за турската музика инструмент саз, който ще бъде представен в проекта "Ритъмът на Балканите" за пръв път.

Атрактивните гости от Румъния, Македония и Турция ще свирят с Оркестъра за народна музика на БНР под диригентската палка на Димитър Христов (на снимката) ярки темпераментни пиеси от националната си фолклорна традиция и общи за целите Балкани ритми. "Ритъмът на Балканите" е проект без аналог, който събира на една сцена музиканти от региона, в който дори политиците трудно сядат заедно на масата на преговорите", казва маестро Димитър Христов и допълва: "Това е проект, зареден с много енергия, който създава един културен мост между страните".

Билети - в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Тicketsbg.com.

Вход свободен за ученици от НМУ "Л. Пипков" и студенти от НМА "Проф. П. Владигеров", департамент "Музика" към НБУ, специалност "Музика" към СУ АМТИИ - Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.


912
100%
 

Януари ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031