Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Броени часове до новото издание на Нощ на ансамблите

01.05.2018   MySound.bg
Нощ на ансамблите
Броени часове остават до новото издание на "Нощ на ансамблите" в зала 1 на НДК на 2 май, когато трите най-големи български ансамбъла – Филип Кутев, Тракия и Пирин, ще се впуснат в незабравимо фолклорно надиграване.
 
Трите емблематични състава отново ще излязат на една сцена, за да покажат заедно красотата на българския фолклор, като този път ще изненадат многобройните си почитатели с нови изпълнения и пролетно настроение. 

По време на хитовия танцов и музикален спектакъл ансамблите ще представят над 20 изпълнения, сред които: "Шопско хоро" (Филип Кутев), "Гергьовден" (Тракия), "Пролетни песни и игри" (Пирин), "Мълчаното" и "Арамии" (Филип Кутев), "Добруджанска танцова импресия" (Тракия), "Гайда" (Пирин), "Кожильо" (Филип Кутев), "Звонче дрънка"  (Пирин), "Ой, море, кавали" (Тракия) и много други.

Събитието е единствено по рода си и събира над 150 души – танцьори, певци и музиканти, които създават незабравимо почти тричасово шоу. В традиционната вече "Нощ на ансамблите" участниците сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и излизат на сцената в няколко поредни надигравания за общо хоро на финала. За първи път трите ансамбъла се събират на една сцена в рамките на "Салон на изкуствата" през май 2002 г.  по идея на Христо Друмев, тогава директор на НДК.  

"Нощ на ансамблите" се радва на изключителен интерес и препълнени зали след миналогодишното издание и турнето в София, Варна и Пловдив през ноември 2017 г. За безспорния успех на спектакъла говори фактът, че и тази година има дати в морската столица (Варна, 6 октомври, зала Конгресна) и в града под тепетата (Пловдив, 7 октомври, спортна зала С.И.Л.А.).

Билети за "Нощ на ансамблите" се продават на цени от 15 до 40 лева – в ticketportal.bg, в Билетния център на НДК, както и в мрежата на "Тикетпортал" в цялата страна.

Ансамбъл Филип Кутев
Националният фолклорен ансамбъл Филип Кутев е създаден през 1951 г. от знаменития композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето богатството на българския фолклор, като го представя чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните състави не само у нас, но и по света. Ансамбълът има над 7 000 концерта из цяла България, както и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл Тракия
Фолклорен ансамбъл Тракия е създаден от именития професор Кирил Дженев през 1974 г. Спектаклите представят по неповторим начин фолклорното богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за неувяхващия заряд и младежкото излъчване носят изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Ансамбъл Пирин
Създаден през 1954 г., Пирин е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на нашето народно изкуство по света. Творческата биография на формацията  включва хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в цял свят. В репертоара си ансамбълът има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.
 
1485
100%
 

Юни ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930