13 красиви песни и куп награди в конкурса Пролет на БНР


13 красиви песни и куп награди в конкурса Пролет на БНР

5221

С риск да ме смъмри редакторското тяло, ще направя в началото един "времеплов" - това е сръбска дума за "плуване във времето", използвана за връщане в миналото.

В края на април през безкрайно далечната 1986 година, метях един прашен казармен плац в село Мусачево. От тонколоните до този плац звучеше програмата на БНР, за да повдига изтерзания боен дух на ошашавените войници в БНА. Бях в отвратително настроение. Оставаха ми година и половина каторга в "затвора", наречен казарма. И в този момент започна пролетният радиоконкурс на националното радио "Пролет ‘86". Победители станаха Братя Аргирови с песента "Мексико", посветена на световното първенство по футбол тогава. Слушах песните финалисти с такъв неземен кеф, че щях да се разрева от удоволствие. Тази музикална глътка цивилизация буквално ме зареди с адреналин. От тогава пролетният радиоконкурс на Националното радио за мен се превърна в нещо изключително скъпо и безценно.

30 и нещо години по-късно, конкурсът "Пролет" все още е тук, на същото супервисоко ниво, а оня отчаян войник в мое лице вече втора година е част от журито на журналистическата гилдия в него. Идея си нямате колко съм горд и щастлив от този факт. Догодина въпросният музикален форум-институция ще навърши точно половин век. 50 години българска музикална история. Това вече преминава към категория Култ.

Приключих с встъпителната част, а ми се ще да изпиша поне още 3-4 страници текст. 49-тият финал на конкурса за нова българска поп и рок песен "Пролет 2018" приключи в сряда вечер с прекрасен концерт на 13-те финалисти в Първо студио на БНР. И да! Песните, изпълнени на живо, просто оживяха. Когато слушахме финалната селекция две седмици преди това, беше ясно, че са избрани ударно класни композиции сред около 50 заявени. Но представени на живо пред публика – това вече стана съвсем друг спектакъл.

Модерна, сериозна, истинска, разностилна нова българска музика, нямаща нищо общо с хахавите гмо-хитчета, завъртани до гадене от детските тв и радиоканали за 12-годишни. Близо два часа музикално пътешествие из всички възможни течения на модерната музика и тонове емоции, свързани с брилянтните вокали на ЛаТиДа (на снимката с Теодосий Спасов), кристалния електронен саунд на Пламен Денчев и бандата му, модерния рок на Indigo Kids, Svilen’s и помитащите Rewind, неуморимостта на Пепи Писарски и неговия нов Терминал 3, нескритото вълнение на незрящия Лъчезар Кацарски, лекотата на Рут, тягата на Алекс Раева и Mind Trips, елегантното музициране на De Fuego Orchestra, различните Dead Man’s Hat, свежите 4evolution и много искрените Lina & Ross.

Изключително леко, приятелски и позитивно премина този галаконцерт. Без капчица натруфеност, истерия и смайващи визии. Дузина + една мелодии за слушане и мислене. За финал – цели 7 награди, което пък прави цели над 50% наградени. Справедливо!

Водената от многоликия Явор Велчев крайно модерна формация Indigo Kids спечели сърцата на публиката и прибра отличието за любима песен ("Sadisfied") на слушателите на БНР.

Продуцираната от Националното радио композиция "Mr. Blues", донесе наградата за Дебют на изключителния музикант Лъчезар Кацарски и неговата банда The Cool Cats.

Класацията "БНР Топ 20" избра Dead Man’s Hat да свирят на фестивала "Парк Лайв". Става дума за нашенското събитие, организирано от БНР, а не оня "Парк Лайв" в руския "Парк Горки" от края на юли, в който ще се вихрят David Guetta, Gorillaz и Massive Attack. Песента на Dead Man’s Hat – "All I Have", също е продуцирана от Националното радио на България.

Изключително съм доволен, че Наградата на музикалната гилдия отиде при Rewind. Това спокойно може да се нарече супергрупа, защото имена като Владо Михайлов, Юри Божинов, Мишо Шишков и Михаела Ненова отдавна са в категория "суперголеми" за родната ни поп и рок сцена. "U B The Change" е песен със зверски заряд и ще е грехота, ако не се визуализира скоро и с видеоклип.

Петчленното анонимно до самия концерт жури, водено от Росица Ганева, присъди Втора награда на дуета Lina Nikol & K.Ross за аранжираната от Мага творба "До сутринта". Ослепителните и сладкопойни като чучулиги Бети, Яна и Деси от триото ЛаТиДа спечелиха заслужено Първата награда (3 000 лева) с песента "Не и на теб", сътворена от Живко Петров и Гери Турийска и продуцирана от Bon-Bon Music.

Да представя България на престижния форум "Евросоник" в Грьонинген, Холандия, журито категорично реши да изпрати доказаната топкласа на Рут Колева. Певицата буквално полудя от щастие на сцената в Първо студио и изключително емоционално обясни, че това е първата награда, която печели изобщо в музикалната си кариера досега. Накрая обеща да даде всичко от себе си и своите музиканти, за да взриви сцената в Холандия.

Накратко за финал: Нивото в конкурса "Пролет" на БНР през последните години е все по-смазващо добро. Финалната селекция е толкова силна, че заслужава да се ротира интензивно не само по Националното радио, а и по всички останали медии. Друг е въпросът, че те едва ли ще го направят, защото тези красиви песни с послание не избиват на "детски кючек" и автоматично "не влизат в концепцията".

Юбилейното 50-то издание догодина ще е още по-ударно. Jeremy? официално обещаха да се включат с песен. Ще ги последват не десетки, а стотици други. Убеден съм!

Благодаря ти, че ме радваш вече в рамките на втори век, "Пролет" на БНР!

Не спирайте!

13-те финалисти в "Пролет 2018" може да чуете тук:

http://bnr.bg/prolet/page/dai-svoia-glas

Снимка: Ани Петрова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички