Ал ди Меола с акустично минитурне в България


Ал ди Меола с акустично минитурне в България

4114

Ал ди Меола (Al Di Meola) ще представи новия си албум "Opus" с минитурне в България.

Поредната визита на китарния виртуоз у нас е част от европейската му обиколка, на която освен актуалните си пиеси, свири и композиции от досегашната му 40-годишна звездна кариера, сред които и на Ленън Макартни и Пиацола.

Първият концерт е в столичната зала "България" на 8 май, после маестрото поема към Фестивалния и конгресен център във Варна за изява следващата вечер, бургаската държавна опера (10 май) и Доходното здание в Русе (12 май). Мултиинструменталистът пристига със своите верни агенти Пео Алфонси на китара и акордеониста Фаусто Бекалози плюс електрическата си китара, в рамките на акустичното Opus On Tour.

"Искам да ме възприемат вече предимно като композитор, отколкото като китарист", казва авторът на Уърлд Симфония по повод новата си творба, комбинираща какви ли не нотни нюанси - хард рок, класически и модерен джаз, етно, танго и фънк, забъркани в стилен средиземноморски коктейл. Ал е маестро, не - чист гений, който с такава лека ръка предефинира понятието поп/рок в уърлд/фюжън с четката на класическия подход. "С "Opus" исках да развия композиционните си умения, тъй като си мисля, че повече ме възприемат като китарист/ композитор, а не като композитор/ китарист. В същото време, този запис маркира нова ера в живота ми", не крие Ди Меола, който вгради душевните си трепети и в своето богато солово творчество, и като член на феноменалното Guitar Trio заедно с Джон Маклафлин и вече покойния Пако де Лусия. Пионерът в смесването на уърлд и джаз, в продължение на десетилетия експериментира не само с традиционни мотиви като фламенко и танго, а и с хармонии от Близкия Изток, Бразилия и Африка, не слиза от творческия си самолет и към днешна дата. Все така в кръга на авангардните технологии за китарен звук, настоящият диск е поредното дефиле на характерното за маестрото пицикато, отделящо всеки тон от предишния.

"Opus" е вероятно най-личният в соловата дискография на китарната пушка. Той дълбоко преживява развода с жена си, бразилката Магда Барека, болезнено понася съдебните процедури, както и раздялата си със сина си Kайл, но пък намира ново начало след среща в Мюнхен, Германия: "Открих радостта от новата ми връзка със Стефани, страстта. Ето защо "Opus" бележи нова ера в моя живот. За първи път съчинявам музика толкова щастлив, имам великолепни отношения с жена ми, радваме се на дъщеря ни Ава, която е на две години, а красивото ми семейство ме вдъхновява всеки ден. Вярвам, че това личи в моята музика".

С биография, богата на вълнуващи събития и невероятни творби, той все още успява да тласне музиката си към нови граници, но с далеч по-спокоен поглед към нещата. Сложна ритмика, съчетана с лирични мелодии и изискана хармония е сърцето на неговата запазена малка и изключителна кариера.

Преди да пристане на голямата си любов и съдба - китарата, Ал ди Меола опитва с барабаните. Роден на 22 юли 1954 година в Джърси сити, САЩ, той съвсем млад се отдава на музиката. Животът му се разделя между уроците по струни и опъването им в местни клубове за салса. Вдъхновен от мастития китарен джазмен Лари Кориел, но и от Битълс, Ди Меола завършва "Бъркли колидж ъф мюзик", Бостън. Свири с кийбордиста Бари Майлс. Техни записи попадат у вездесъщия пианист Чик Къриа, който през 1974 кани Ал да се включи в култовия фюжън проект Ритърн Ту Форевър. С трите албума на формацията китаристът придобива световна известност. Бляскавата му кариера продължава в компанията на корифеите Джон Маклафлин и Пако де Лусиа. Дискът "Friday Night In San Francisco" (1980) е повратната точка в живота на Ди Меола. Той се разпродава в над 2 милиона копия, а триото концертира по света в продължение на цели три години. Презентацията на "Guitar Тrio" - техния трети албум - ги довежда през 1996 година на концерт в България. В своята дългогодишна солова кариера маестрото си е сътрудничил със звезди от различни музикални орбити като Джими Пейдж, Лучано Павароти, Пол Саймън, Фил Колинс, Карлос Сантана, Джако Пасториъс, Франк Запа, Тони Уилямс, Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Стив Гад, Стиви Уондър, Джордж Даларас, Ману Катче, Питър Ърскин, Стив Уинууд... Няма последен, който да затвори вратата.  През 1983 заедно с басиста Стенли Кларк и цигуларя Жан-Люк Понти сформира Райт Ъф Стрингс.

Владеещ еднакво изкусно електрическите и акустичните струни, той многократно е обявяван за инструменталист №1 в най-авторитетните световни класации, а Washington Star го определя като "един от най-талантливите, прецизни и виртуозни китаристи на всички времена".

Билети на касите на EasyPay, както и онлайн от www.epaygo.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички