Падането на Ангела бунтар


Падането на Ангела бунтар

4108

През 1990 г. Michael Cretu, роден в Букурещ през 1957 г., известен дотогава главно като продуцент на жена си, денс певицата Sandra и на някои песни на Mike Oldfield, решава да направи нещо различно. Неговото верую е "Старите правила и навици трябва да се отхвърлят и премахнат за да може да бъде създадено нещо ново".

Проектът Enigma се появява, защото "Исках да експериментирам в студиото без оглед на музикалните канони – споделя Cretu – и да създам музика, каквато не можех да си купя никъде. Имам усещането за тайнственост в тази музика, която исках да представя непокътната от възприятията и предубежденията си на продуцент и композитор. Хората са с отворени сетива и противно на мнението на някои звукозаписни компании търсят необичайното и това се доказва от успеха на Enigma".

Този замисъл се оказва сполучлив – към наши дни Enigma има продадени 70 милиона албуми, заема 60 първи места в класациите от цял свят, като продажбите на различни носители – компактдискове, винилови плочи, DVD и т.н. – са доказани с повече от 100 платинени сертификата.  

Осмото заглавие в тяхната дискография "The Fall Оf A Rebel Angel", или "Падането на Ангела бунтар" (2016) се появява 8 години след албума "Seven Lives Many Faces" и това число носи определена символика за Michael Cretu oт нумерологията – "ново начало". Той иска поредният албум да носи повече пластове, при което да запази връзка със стилистиката на досегашните композиции на Enigma, но и да бъде различен, – и  съдбата му дава възможност да реализира замисъла си.

Така се случва, че в продължение на 4 години Cretu работи съвместно с автора на текстове Michael Rolf Kunze, носител на Grammy, върху мюзикъл на основата на филма "Metropolis" (1927). Тогава именно Cretu замисля следващия проект на Enigma да бъде въз основа на история, съчинена от Kunze, и това да е концептуален албум. Cretu дори вече е измислил заглавието "Падането на Ангела бунтар" и след няколко дискусии в Хамбург двамата избират 12 сюжета от представените от Kunze 20 епизода, върху които да работят по-нататък. В крайна сметка се получава албум с 12 композиции, обособени като части от книга, в която ни представят сюрреалистичната история, подготвена от Michael Kunze, за духовното пътешествие на лиричния герой в търсене на себе си.

В интервю Cretu споделя, че "става дума за символично пътешествие от безсмислено съществуване към по-просветен живот, и това включва изкуплението, което всеки сам определя и следва, съчетано с психеделични полутонове, за да изследваме темите за сексуалността, вярата и смъртта". Например в един от епизодите героят попада във въображаем град и среща жрица, чийто бог е Marquis de Sade, и това става продължение на историята от песента "Sadeness (Part I)", световният хит на Enigma от дебютния им албум MCMXC a.D. (1990).

За участие са поканени певците Mark Josher от Бразилия, Angunn от Индонезия, Nanuk от Нотингам, и британското дуо Aquilo. Илюстрациите към всеки епизод пък са део на Wolfgang Beltracci, за да се получи цялостен продукт.

Албумът "Падането на Ангела бунтар" (обложката на снимката) ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 5 май, след новините от 22.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички