Foreigner: 40 години любов с вкус на музика


Foreigner: 40 години любов с вкус на музика

4025

Девети май. Някои ще празнуват Деня на Европа, други Деня на победата, трети - купата от футболен мач. Въпросът е, че днес е празник, по един или друг начин. Аз реших, че ще отбележа 40-тия юбилей на любима моя група. Символичните 40 години, толкова ще отпразнуват тази вечер Foreigner, в столичната зала "Арена Армеец".
Само ден преди това, на 8 май, по русенския бряг на Дунава се разнасяха гласовете на американските рок титани. Тази година има хора, които ще ги чуят не веднъж, а цели два пъти. Аз не съм от тях, но въпреки всички вече съм имала не една среща с тях. Първо ги гледах през 2016-а отново в "Арена Армеец". Преди това въртях касетките на баща ми и клиповете в YouТube - до откат.
Тази вечер Foreigner са обещали да изненадат феновете със специален албум с 40 хита, символиращ годините, в които хипнотизират с музиката си големи тълпи, жадни за автографи и рок балади. Влизаме съвсем безпроблемно в залата. Чак се притеснявам, че няма да има хора на толкова силен концерт! Оказва се, че не - арената се пълни постепенно. Няколко поколения са насядали на редовете в залата, която затихва точно в 20.40 часа. Както по програма и тази вечер погряваща група няма да има, само титанични рифове и барабани.
На сцената по звуците на "Double Vision" Кели Хансен (вокали), Джеф Пилсън (бас, Том Гимбел (китара, саксофон), Майкъл Блустейн (клавишни инструменти) и Крис Фрейзър (барабани). Да, без Мик Джоунс (китара, лидер и основател, съавтор и копродуцент на всички песни и дискове). Няма как да не ми направи впечатление, че за възрастта си, за времето, което са изкарали в пътуване и на сцена "чужденците" не са загубили нито капка от енергията, която прониква в цялата им музика и дава живец на песните им. Залата избухва в бурни аплодисменти след хита "Cold As Ice". 
Само песен време по-късно, Кели Хансен заявява, че още първият път, когато е посетил България, нещо му е направило страхотно впечатление и това са българските жени. Жените стават момичета, момичетата стават принцеси и бурни възгласи се понасят към сцената, където зазвучава"Waiting For A Girl Like You". Чувството е като на истински купон от 80-те, на който най-силният опиат е музиката.
Един след друг се изливат "That Was Yesterday" и "Dirty White Boy" (сега e ред на мъжете в залата да станат момчета и да се вълнуват истински!). "Преди да ви изсвирим следващото си парче, искам да ви кажа, че един от виновниците да стигнем до тук, да звучим по този начин и да сме вече 40 години на сцена е Том (Гимбел – б.а.). Заради неговия саксофон", споделя Кели. С нежните тонове на "Say You Will" минаваме в една друга ера! Признавам си, че най-много ме изненадва изпълнението на "Urgent" в средата на концерта. Свикнала съм да я свирят за закриване на вечерта, но този път не е така.
В рамките на точно час и 30 минути (колкото беше обявено) Foreigner ме връщат във времето, когато дебнех рок класациите по радиото, за да мога да запиша любимите си песни на касетка и след това да ги превъртам до скъсване на лентата. Признавам си, че в тяхната музика има повече романтика, отколкото рок, че звучат съвремнно дори днес, макар и след 40 години. Радвам се, че празнувах този ден на победата, на любовта в музиката и на музиката в любовта.  И така поне още 40 години!
Сетлист:
1. Double Vision
2. Head Games
3. Cold Аs Ice
4. Waiting For A Girl Like You
5. That Was Yesterday
6. Dirty White Boy
7. Say You Will
8. Feels Like The First Time
9. Urgent
10. Chris Frazier (Drum solo) and Michael Bluestein (Keyboard solo)
11. Juke Box Hero
Бис:
12. Long, Long Way From Home
13. I Want Jo Know What Love Is
14. Hot Blooded Снимки на Ани Петрова - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички