Израел спечели Евровизия 2018


Израел спечели Евровизия 2018

4475

"Израел спечели "Евровизия" 2018.

Грандиозният финал на 63-ото издание на песенния конкурс се състоя в арена "Алтис" (Altice) в Лисабон на 12 май. Нета Барзилай изпревари конкурентите с песента си "Toy" и осигури домакинството на Йерусалим догодина. Това е четвърти триумф на Израел в историята на "Евровизия".

Въпреки че България първоначално беше сочена сред фаворитите, остана на 14-о място. Израелската участничка получи общо 529 точки от гласовете на журито и на публиката.

На второ място се класираха представителите на Кипър (с 436 точки), а на трето - Австрия (342). Топ 5 се допълва от Германия и Италия.  Това подреждане стана ясно след вота на публиката, който се различаваше от този на националните журита. При тях фаворити бяха Австрия, Швеция, Израел, Германия и Кипър според подреждането си. При селекционните комисии България беше на 9-о място. Именно техния избор беше анонсиран подробно. Според резултатите най-много - 10 точки, за България дадоха журитата от Ирландия и Финландия. 8 точки ни присъдиха Албания и Молдова, 7 точки - Хърватия, Естония и Португалия, 6 точки - Швеция, Австрия и Грузия, 5 точки - Азербайджан, 4 точки - Чехия, 2 точки - Малта, Швейцария и Полша и 1 точка - Израел и Дания. При общия глас на публиката на първо място се класира Израел, на второ Кипър, а на трето - Италия.

Видимо развълнувана и през сълзи, Нета Барзилай благодари на хората, които "избират различното" и каза, че очаква всички през следващата година в Йерусалим. България даде 10 точки от зрителския вот на израелката. Точките на журито отидоха в Австрия. "Toy" - първата песен на 25-годишната изпълнителка, е в така актуалното К-pop звучене. Тя използва лyпъp - cпециален пулт, който премодулира гласа на живо. Тази техника се използва за първи път в историята на "Евровизия". Продуцираното от Stav Beger парче залага на силно феминистки текст с послание, че жените не са играчки. Нета (на снимката) предизвика интерес и заради своята визия, а и хореография.

Българската песен "Bones" на група Equinox остана на 14-о място със 166 точки, въпреки че вотът на журито ни отреди значително по-престижната осма позиция. България обаче спечели две от допълнителните награди на международния песенен конкурс - тази за най-добра композиция "Марсел Безансон" и приз  за  най-добро заснемане на сценична изява. Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл представиха страната ни под № 18."Ние сме Equinox и се надяваме всички българи, които живеете в чужбина, да ни подкрепите. Това е нашата кауза" - е част от видеобръщението на формацията към сънародниците ни преди надпреварата.

Най-големи шансове букмейкърите бяха отредили на Кипър и на Елени Фурейра, ефектно представила песента си "Fuego", заради чиято динамика и хореография бе сравнена с Бионсе. Именно това парче бе определено за най-артистично изпълнение на галата. Следваща в предварителните прогнози бе  Норвегия, участваща с Александър Рибак, който вече веднъж спечели състезанието с песента "Fairytale" през 2009-а с рекорден брой точки в 54-годишната история на конкурса - 387, което подобри постижението на финландските рок чудовища Лорди. Израел и Франция бяха съответно на трето и четвърто място. Русия и Великобритания ще се представят доста по-зле от България и ще си разделят 23-то и 24-то място, отбелязаха букмейкърите, според които изненади могат да се очакват от Швеция, Франция и естонката Елина Нечаева.

Междувременно, голям скандал, свързан с "Евровизия", разтресе Гърция. Отпадналата от първия полуфинал атинянка Яна Терзи възмути сънародниците си, пожелавайки победа на България, а не на Кипър. Изпълителката сподели, че е намерила приятелка в лицето на българката Жана Бергендорф - част от Equinox.

43 държави участваха в "Евровизия" 2018. 26 песни достигнаха до финала, а зрителите от всички страни можеха да гласуват до 20 пъти. 20 страни се класираха от двата полуфинала. "Големите 5" - Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и Италия, както и домакинът Португалия, се включиха в надпреварата директно на финала.

Церемонията в Лисабон ще бъде запомнена още и заради завръщането на сцената на миналогодишния победител Салвадор Собрал, който се бореше за живота си след тежко сърдечно заболяване и трансплантация.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички