Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Нина Николина и Магическите гласове на България с общ концерт


Нина Николина и Магическите гласове на България с общ концерт

4485

Премиерата за България на първия и единствен до момента мултимедиен концерт-спектакъл на Нина Николина и хор Магическите гласове на България с народна музика ще се състои в столичния театър "Азарян" на 30 май. 

В програмата са включени акапелни изпълнения на  "Излел е Дельо хайдутин", "Седнало е Джоре", "Бре, Петрунко", "Дилмано", "Полегнала е Тодора", "Мори айда, айда", " Вечеряй, Радо" и други. "Природата "диша" в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата родопска песен "Излел е Дельо хайдутин" е българското "космическо" послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 златната плоча на "Вояджър" отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса", разказва консултантът на спектакъла доц. доктор Веселка Тончева от БАН.

С видеопослания в концерта ще се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан. Визуализацията включва сцени от класически  български филми и картини на големи български художници, сред които Майстора, Златьо Бояджиев и Димитър КазаковНерон. 

На сцената ще се качат и Калин Вельов – перкусии и Димитър Тишев – акордеон и кларнет, които с народните певици ще представят композиции от проекта Pendara Ethno Project  - изумително съчетание на автентичен фолклор, екзотични ритми и диджей звучене. Проявата е със специалното участие на известната оперна певица Виолета Радомирска, която разнася славата на новото поколение оперни изпълнители по света, и пианистката Йоланта Смолянова. "Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни", казва режисьорката на спектакъла Любомира Костова. Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев, представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините. Музикален продуцент е Нина Николина. Както MySound.bg вече писа, официална премиера на проекта се състоя в престижната концертна зала Cité de la musique в Страсбург, организиран по повод Българското председателство, на 9 март Спектакълът, посветен на прочутите български гласове, ще гостува в Берлин навръх 24 май, Ден на славянската писменост и култура.  "Ще заложим много повече на ритмичните песни, ще има вокално разнообразие, ще представим различни фолклорни области на България", разкри Нина Николина.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички