Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Радиосимфониците свирят Гершуин и Бърнстейн


Радиосимфониците свирят Гершуин и Бърнстейн

4337

Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с гост-диригент Найден Тодоров.  Блестящият пианист ще изпълни Концерт за пиано във Фа от Гершуин  в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 25 май, петък. В програмата ще прозвучат и симфонични танци и симфонична сюита из "Уестсайдска история" от Бърнстейн и "Един американец в Париж" от Гершуин.
Концертът за пиано във Фа е композиран от Джордж Гершуин по поръчка на Валтер Дамрош след блестящата премиера на "Рапсодия в синьо". Дамрош предлага на 26-годишния Гершуин да напише концерт за Нюйоркския симфоничен оркестър и да бъде солист на пианото. Премиерата е на 3 декември 1925 г. в "Карнеги хол" под диригентството на Валтер Дамрош, солист е самият Гершуин. Публиката го приема с възторг. За Стравински концертът е гениален, за Прокофиев – аматьорски, Шьонберг е удивен от неговата уникална новост, а Дамрош пише крилатите думи: "Лейди Джаз, украсена с интригуващи ритми, пое с танцуваща походка из целия свят. Джордж Гершуин извърши  чудото. Той е принцът, който взе Пепеляшка за ръка и открито я провъзгласи за принцеса, предизвиквайки удивлението на света!"
Симфоничната поема "Един американец в Париж" е създадена от Гершуин през 1928 г. отново по поръчка на Дамрош. Гершуин пише творбата веднага след завръщането си от френската столица и обяснява: "Искам да изобразя впечатленията на един американец в Париж, как се разхожда из града, чува различните улични шумове – гълчавата, клаксоните на такситата, музиката около себе си и поглъща френската атмосфера… Когато в пиесата се вплита блус, нашият американски приятел усеща спазъм на носталгия, но тя не е смъртно заболяване и той отново потъва в очарованието на града". Премиерата с Нюйоркската филхармония под диригентството на Валтер Дамрош е в "Карнеги хол" на 13 декември 1928.

Ленард Бърнстейн създава през 1957 г. мюзикъла "Уестсайдска история" – разказ за невъзможната любов между двама съвременни Ромео и Жулиета в имигрантския Уестсайд в Ню Йорк. Мюзикълът слива "сериозната" музика с джазови и латиноамерикански ритми и, противно на каноните, е с трагичен финал. Премиерата е във Вашингтон през август 1957 г., следват хиляди представления, нестихващ интерес на публиката и статутът "култов мюзикъл". През 1961 г. в "Карнеги хол" е представянето на Симфонични танци из "Уестсайдска история" с Нюйоркската филхармония под диригентството на Лукас Фос.  По повод стогодишнината от рождението на Ленард Бърнстейн, Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни симфонични танци и симфонична сюита из "Уестсайдска история" под диригентството на Найден Тодоров.
Билети в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com
Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, катедра "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички