Радиосимфониците свирят Гершуин и Бърнстейн


Радиосимфониците свирят Гершуин и Бърнстейн

4331

Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с гост-диригент Найден Тодоров.  Блестящият пианист ще изпълни Концерт за пиано във Фа от Гершуин  в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 25 май, петък. В програмата ще прозвучат и симфонични танци и симфонична сюита из "Уестсайдска история" от Бърнстейн и "Един американец в Париж" от Гершуин.
Концертът за пиано във Фа е композиран от Джордж Гершуин по поръчка на Валтер Дамрош след блестящата премиера на "Рапсодия в синьо". Дамрош предлага на 26-годишния Гершуин да напише концерт за Нюйоркския симфоничен оркестър и да бъде солист на пианото. Премиерата е на 3 декември 1925 г. в "Карнеги хол" под диригентството на Валтер Дамрош, солист е самият Гершуин. Публиката го приема с възторг. За Стравински концертът е гениален, за Прокофиев – аматьорски, Шьонберг е удивен от неговата уникална новост, а Дамрош пише крилатите думи: "Лейди Джаз, украсена с интригуващи ритми, пое с танцуваща походка из целия свят. Джордж Гершуин извърши  чудото. Той е принцът, който взе Пепеляшка за ръка и открито я провъзгласи за принцеса, предизвиквайки удивлението на света!"
Симфоничната поема "Един американец в Париж" е създадена от Гершуин през 1928 г. отново по поръчка на Дамрош. Гершуин пише творбата веднага след завръщането си от френската столица и обяснява: "Искам да изобразя впечатленията на един американец в Париж, как се разхожда из града, чува различните улични шумове – гълчавата, клаксоните на такситата, музиката около себе си и поглъща френската атмосфера… Когато в пиесата се вплита блус, нашият американски приятел усеща спазъм на носталгия, но тя не е смъртно заболяване и той отново потъва в очарованието на града". Премиерата с Нюйоркската филхармония под диригентството на Валтер Дамрош е в "Карнеги хол" на 13 декември 1928.

Ленард Бърнстейн създава през 1957 г. мюзикъла "Уестсайдска история" – разказ за невъзможната любов между двама съвременни Ромео и Жулиета в имигрантския Уестсайд в Ню Йорк. Мюзикълът слива "сериозната" музика с джазови и латиноамерикански ритми и, противно на каноните, е с трагичен финал. Премиерата е във Вашингтон през август 1957 г., следват хиляди представления, нестихващ интерес на публиката и статутът "култов мюзикъл". През 1961 г. в "Карнеги хол" е представянето на Симфонични танци из "Уестсайдска история" с Нюйоркската филхармония под диригентството на Лукас Фос.  По повод стогодишнината от рождението на Ленард Бърнстейн, Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни симфонични танци и симфонична сюита из "Уестсайдска история" под диригентството на Найден Тодоров.
Билети в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com
Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, катедра "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички