Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

От подножието на оргазма към върха с Gogol Bordello


От подножието на оргазма към върха с Gogol Bordello

4944

На много концерти съм била, с каква ли не атмосфера, но такова преживяване като да гледаш Gogol Bordello на живо ми се е случвало рядко, да не кажа хич.

Голямо браво на Loud Concerts, че не се уплашиха да докарат на родна почва този културен и музикален тюрлюговеч, който всъщност има бая фенове, солидно твърдо ядро, по света и въпреки че редовият музиколюбител може да примига срещу плаката им, докато над главата му изразително се оформя въображаема въпросителна, концертите им тихомълком се разпродават.

Концертът на 30 май в "Интер Експо" център в София не беше чак разпродаден, но бе доволно посетен и само се надявам да е имало и случайно попаднали елементи, защото тази фурия, тази невъобразима смесица от спектакъл на ръба на цирка и диващината, ама в най-хубавия им смисъл, и солиден професионализъм, майсторско свирене и конски дози талант просто трябва да има нова почва, върху която да се вихри.

Хем отидох с представа за какво иде реч, хем от време на време се налагаше да си затварям зяпналата челюст. Какво точно ни се случи?

Да започнем с подгряващите, които точно в осем нахлуха на сцената. Maika, предвождани от Ида Престер, изтупана с елегантно тоалетче на "Адидас" с флорален топ и пола, мечтата на всяка бургаска ромка. Накитът за глава, пискюлите, магнетично-веселяшкият дълбок глас, песните на сръбски и английски с нарочен тежък акцент, тромпетистът с коженото елече на голо, басистът с червените футболни чорапки, барабанистът с бойните цветове и разбира се, човекът с акордеона (Лука Лопичич) - какво можеш да не харесаш? Балкански миш-маш от пънк, инди, етно, денс, поп, не много по-различен от смесицата във всичко, което представляват Балканите, събран в албума "Balkannibalism", още топъл-топъл. Самата група също е доста млада, въпреки че Ида и Бояна, която незнайно защо не видяхме на сцената, имат славна история с групата Lollobrigida. Сръбско-хърватско-черногорската формация представи много добре албума си, песни като "River Sava", "People Оf Тhe South", "Bullet", "Zli Refreni" намериха заинтригувана публика. И  слезе от сцената след 40 минути и безспорен актив от нови фенове.

А после, след около половин час, дойде ред и на Gogol Bordello, групата, която можеше да се изяви и като Хуц и Бела Бартоковците, ако Евгений Николаев-Симеонов, или Юджийн Хуц, не осъзнал, че в САЩ никой си няма представа кой е тоя Бела Барток. А защото е украинец, как да не вмъкне в името на групата и великия Гогол - и ето ги сега Gogol Bordello, в цялата им седемчленна прелест (без Паша Нюмер) на българска земя. Ще избързам да кажа, че ние ще помним този концерт още дълго, но и те ще помнят тази публика. Ако удоволствието има степени, то преживяването да си в публиката на точно това събитие катереше подножието на оргазма. Като се почна с "Break Into Your Higher Self" и визията на герои от "Черна котка, бял котарак", отбили се да ни посвирят небрежно-експлозивно, и се мина през хитовете "Wonderlust King", "Alcohol", "Mishto!" и задължителната "Start Wearing Purple", за да се приключи след три часа и бисове на корем, нямаше и секунда, без да се пее, скача, лее пот и в душата да е едно такова леко, но в същото време взривно. Като в най-хубавата петък вечер.

Има едни приказки в руския фолклор с омагьосан музикален инструмент, който, щом засвири, просто не можеш да не танцуваш, понякога до пълно изтощение. Краката ти сами подскачат. Явно Сергей Рябцев се е докопал до някаква такава цигулка, нямам друго обяснение. Може и басът на синьобрадия етиопец Томас Гобена - Томи Ти, да е от същата порода, а няма да се учудя, ако Педро Еразо, отговарящ за перкусиите и част от вокалите, самият е изскочил от някоя приказка скоклив палав дух. Допълваме бандата с Алфредо Ортис на барабаните, Борис Пелех на китарата и Памела Расин, без която цялата тази бърканица нямаше да е толкова шантава. Естествено, над всичко се извисява, стрелка като светкавица, мята като обладан от духове и пее като звяр с дяволит пламък в очите, който подсказва, че сценичната персона може и да не е чак толкова различна от истинския човек зад нея, самият маестро Хуц. Алфата и омегата, с разгърдена бяла риза и засукан мустак, някъде вкарва звук ала Ману Чао, друг път набутва малко The Clash, смесва вдъхновението от циганските си корени, руския и украински рок с отвинтващи главата текстове и американската въздействаща сценичност, излиза, пее, свири и те оставя дълго след края на концерта да се чудиш какво беше това, откъде дойде... И как така беше ама толкова яко!

С две думи, който не е знаел какво е това джипси пънк и що за митично животно е Gogol Bordello, тази вечер разбра. А който си е мислел, че знае какво е купон, тази вечер си дообогати понятията.

Задължително да се повтори!

Снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички