Ян Гарбарек и Елиане Елиас пристигат за Пловдив Джаз фест 2018


Ян Гарбарек и Елиане Елиас пристигат за Пловдив Джаз фест 2018

4208

Тази година "Пловдив Джаз фест" ще се проведе като част от програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата" 2019 от 31 октомври до 3 ноември и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.  Форумът ще бъде открит със събитието "Вечер с Елиане Елиас". За финала на тазгодишното четвърто издание в Пловдив пристига Ян Гарбарек (на снимката) със своята група да го закрият на 3 ноември. 
По традиция концертите ще се състоят в Дома на културата "Борис Христов". За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодарение на Мира Кацарова, която организира "Пловдив Джаз фест "посредством своята компания "Блу Ем".
Известната бразилска пианистка и певица Елиане Елиас спечели последната си награда "Грами" миналата година в категория латино джаз за проекта "Dance Оf Time". През април 2018 г. излезе дискът ѝ с "Music From Man Of La Mancha", който съдържа интерпретации на музиката от прочутия бродуейски мюзикъл "Човекът от Ла Манча". Елиане създава композициите в този запис още преди 23 години. Тогава тя е поканена от автора на оригиналната музика в мюзикъла Мич Лий, но проблеми с авторските права се оказват пречка за появата на  проекта. Едва тази година това се оказва възможно и от излизането си през април "Music From Man Of La Mancha" печели симпатиите на критика и публика. Композиции от албума достигат първо място в джаз плейлисти на Spotify, както и в класацията на Billboard за джаз. В Пловдив Елиане Елиас пристига с групата си, част от която е нейният съпруг Марк Джонсън (последният басист на Бил Евънс). За наградите ѝ през годините, работата ѝ със Steps Ahead и нейните музикални превъплъщения може да се разкаже още много, но най-плътно многопластовата изразност и талант на Елиас може да се усетят на живо, на концерта ѝ, с който "Пловдив Джаз фест" 2018 ще бъде открит. 
Другото голямо име в тазгодишната програма на фестивала едва ли се нуждае от представяне. Ян Гарбарек има дълга история, а стилът му отдавна е превърнат в мяра и еталон за мнозина джаз артисти по света. Всеки, който го е чул веднъж, знае винаги след това, че музиката, излязла от саксофона на Гарбарек, звучи по неповторим начин, несравним с нищо друго. Трудно могат да се изброят всички изключителни артисти, с които е работил Ян Гарбарек. С кариера, стартирала в началото на 70-те, и звучене, което бързо го прави разпознаваем в цял свят, след многобройни турнета и издадени дискове, днес световноизвестният норвежки музикант концертира все по-рядко и за "Пловдив Джаз Фест" ще бъде чест да го посрещне на сцената си заедно с музикантите му. Сред тях е и знаменитият индийски перкусионист Трилок Гурту. Те ще закрият фестивала на 3 ноември. 
Билети - в мрежата на Eventim. Освен онлайн, пропуските са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, The Mall, книжарници "Ориндж", "Офис 1", Билетен център на НДК, "Технополис" и "Български пощи".
И тази година, освен големите концерти в Дома на културата "Борис Христов", програмата ще включва съпътстващи събития и младежки конкурс, който привлича все по-интересни и обещаващи млади джаз артисти.  "Пловдив Джаз фест" 2018 продължава да свързва поколения, идеи и музикални мечти.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички