Мими Николова с концерт-бенефис: 60 години на сцената


Мими Николова с концерт-бенефис: 60 години на сцената

4330

Концерт-бенефис, посветен на 60 години творческа биография на голямата звезда на българската естрада Мими Николова, ще се състои в столичния "Сити Марк" арт център от 19.30 ч. на 27 юни, сряда.

Юбилеят е двоен - творчески и житейски. Тя ще изпълни 10 от своите многобройни хитове от 1958 г. до днес, джаз стандарти от репертоара на изпълнители като Елла Фицджералд и евъргрийни. Ще ѝ акомпанират някои от знаковите имена на музикалната сцена у нас - Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и Борис Таслев, пианистът Петър Железаров и млади музиканти, сред които възпитаникът на Музикалната академия в София Исак Бенбасат. Специални гости ще бъдат прочутият джазмен Милчо Левиев и съпругата му, певицата Вики Алмазиду.

Когато Мими Николова се появява на музикалната ни сцена преди 60 години, за да остане на нея и до днес, тя изпява един от символите на любовта – песента "Замълчи, замълчи" на Петър Ступел от филма "Любимец 13". Популярността на изпълнението е последвана от още една песен, която хората пеят и до днес – "Когато луната изплува" от Йосиф Цанков (1960). 

Пяла е в хор Бодра смяна и в хора на Софийските девойки. До края на 50-те години в тогавашното Радио "София", днес БНР, Мими Николова записва още песни на Петър Ступел, сред които "Малката креолка" (1959), както и шлагери на Иван Маринов и на Йосиф Цанков.

През 1965 г. Мими Николова печели Първа награда от първото издание на "Златният Орфей" с "Калиакра" на Ангел Заберски и поетесите Слава Семирова и Емилия Захариева. На "Златният Орфей" са отличени и изпълнените от нея песни: "Първата среща" – трета награда през 1965 г., музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров; "Спомен от лятото" – втора награда през 1966 г., музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров. Сред изпълненията ѝ, останали в музикалната ни съкровищница, е дуетът с Борис Годжунов "Двата бряга" от Иван Стайков от филмовия мюзикъл "Бягство в Ропотамо" на Рангел Вълчанов. Има дуети и с Боян Иванов и Борислав Грънчаров

Гласът на Мими Николова звучи в много филми, сред които "Вятърът на пътешествията", "Човекът в сянка", "Гибелта на Александър Велики", "Чудесна катастрофа" и "Здрачаване", част от които са в Златния фонд на БНТ

През годините вокалистката осъществява над 300 записа, сред които песни на Морис Аладжем, Борис Карадимчев, Бенцион Елиезер, Иван Маринов, Емил Георгиев и много други. Тя пее в студиото и на концерти в България и по света с Бигбенда на Българското национално радио, Джаз фокус’65, оркестър Балкантон, оркестър София, Студио 5 под диригенството на Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Димитър Ганев и други. "Вървим по улицата двама", "Мостчето на влюбените", "Недей ми казва тази вечер сбогом", "Закъснялото писмо", "Синьо" и "Орлов мост" са само някои от песните, които Мими Николова направи популярни. 

Има издадени плочи от звукозаписната компания "Балкантон", а с Джазът на оптимистите под ръководството на Божидар Сакеларов тя записва песни в румънската компания Electrecord.  Мими Николова носи славата на България на фестивали в Полша, Югославия, Ирландия и Куба, а един от големите ѝ успехи е наградата на журито от фестивала "Ямаха" в Токио през 1977 г. в конкуренцията на 1500 песни от цял свят. 

За своите заслуги тя е отличена със "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Многократно награждавана, Мими Николова е носител на "Златен век" на Министерството на културата, "Икар" за цялостен принос на Съюза на артистите в България и е Почетен гражданин на София.

И до днес Мими Николова продължава да радва своята публика с редовни концерти в София и в страната.

Билети на касата в "Сити Марк" арт център, (бул. "Янко Сакъзов" 30).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички