Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Почина знаменитият басист Иваца

13.06.2018   MySound.bg
Рич Къмпъни

Легендарният басист Ивайло Петров-Иваца, съобщиха негови колеги във Фейсбук на 11 юни.  

Кариерата на Иваца минава през Аналгин, той първият басист на Ахат, свирил е в Орион, Ер Малък, Атлантик и Рич Къмпъни (на снимката, Иваца е най-вдясно).

Ето и думите на Любо Малковски (Ер Малък):

Днес е починал Иваца! Нека душата му почива в мир!

Рядко се срещат музиканти като него, а ние имахме възможност да работим заедно в най-плодотворните си години. Създавахме заедно музика и тя стигаше до сърцата на хората. Бяхме пълни с идеи и голяма част от тях успявахме да осъществим. Видяхме много от плодовете на труда си и много хора споделиха с нас радостта, която изпитвахме, създавайки нашата музика. Те изпълваха концертните зали и ни даваха подтик да продължаваме да творим.

Голям дял от това творчество принадлежи на Иваца, без значение дали е измислил някой незабравим риф, или е помогнал да излезем от някое объркано положение, в което сами сме се поставили, дали е добавил липсващата мелодия към някоя част… Всичко това беше част него, както онази неподражаема, неповторима, лично негова басова линия, която успяваше да създаде винаги и заедно с това да даде на останалите в групата неописуемото усещане за сигурност, здрава основа, върху която да стъпят, стена, на която да се облегнат и свобода да развият идеите си.

Много музика имаше в Иваца! За съжаление той си отиде с част нея, която никога няма да чуем. А може и да чуем… Надявам се душата му, свободна от всякакви земни грижи и пречки, да съществува вече само за музиката, която винаги е носила в себе си.

Да бъде вечна паметта му!

Любо Малковски

"Българския рок изгуби един от най – добрите басисти; (Ивайло Асенов Петров - Иваца, а аз приятел от детството ми. Почивай в мир!", гласи един постовете в страницата на Рич Къмпъни.

През 1980 г. Иваца създава група Аналгин заедно с Румен Антов - Ричи (китара) и Звездомир Керемидчиев - Звезди (вокал), която бързо се разпада с влизането на Ричи и Иваца в казармата. През 1985-та с Ричи и Иван Латинов (по-късно барабанист в Ера) сформират бандата Плод и зеленчук. През лятото на 1991 г. Ричи и Иваца се присъединяват към проекта на Любомир Малковски и създават Ер Малък, реализирайки първата тава на групата "ЕрМалък 1". Албумът е емблематичен за времето си. Това не е нито хард, не е и хеви... а първият проект, в който неравноделните български тактове бяха сполучливо "вмъкнати" в рок звученето. След разцепването на "старата" Ера, Ер Малък бяха брилянтно събрана формация: Малковски (китари и вокали), Адриан Иванов-Адри (клавир), Ивайло Петров-Иваца (бас) и Орлин Радински-Линча (барабани), които се разписаха под вечните парчета "Българи", "Вълча порода", "Ер малък", "Какво е грях" и "Градът".

Както MySound.bg писа, през 2012 г. Иваца, Ричи, барабанистът Румен Миневчев и вокалистът Венелин Цветков (екс-Trioplay) се събират в бандата Магнетик.

Още една тъжна новина съкруши сърцата на рок общността у нас ден преди това - на 59 години си е отишъл Томи Кокилев-Томарата, басист и съосновател на пловдивската група Little Big Band, популярна и като българската Зи Зи Топ. Томарата е свирил на обща сцена с Рони Джеймс Дио, Пейдж и Плант, Глен Хюз, Гари Мур и други.

Поклон пред паметта на Иваца и Томарата!1154
100%
 

Март ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031