Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина знаменитият басист Иваца


Почина знаменитият басист Иваца

4911

Легендарният басист Ивайло Петров-Иваца, съобщиха негови колеги във Фейсбук на 11 юни.  

Кариерата на Иваца минава през Аналгин, той първият басист на Ахат, свирил е в Орион, Ер Малък, Атлантик и Рич Къмпъни (на снимката, Иваца е най-вдясно).

Ето и думите на Любо Малковски (Ер Малък):

Днес е починал Иваца! Нека душата му почива в мир!

Рядко се срещат музиканти като него, а ние имахме възможност да работим заедно в най-плодотворните си години. Създавахме заедно музика и тя стигаше до сърцата на хората. Бяхме пълни с идеи и голяма част от тях успявахме да осъществим. Видяхме много от плодовете на труда си и много хора споделиха с нас радостта, която изпитвахме, създавайки нашата музика. Те изпълваха концертните зали и ни даваха подтик да продължаваме да творим.

Голям дял от това творчество принадлежи на Иваца, без значение дали е измислил някой незабравим риф, или е помогнал да излезем от някое объркано положение, в което сами сме се поставили, дали е добавил липсващата мелодия към някоя част… Всичко това беше част него, както онази неподражаема, неповторима, лично негова басова линия, която успяваше да създаде винаги и заедно с това да даде на останалите в групата неописуемото усещане за сигурност, здрава основа, върху която да стъпят, стена, на която да се облегнат и свобода да развият идеите си.

Много музика имаше в Иваца! За съжаление той си отиде с част нея, която никога няма да чуем. А може и да чуем… Надявам се душата му, свободна от всякакви земни грижи и пречки, да съществува вече само за музиката, която винаги е носила в себе си.

Да бъде вечна паметта му!

Любо Малковски

"Българския рок изгуби един от най – добрите басисти; (Ивайло Асенов Петров - Иваца, а аз приятел от детството ми. Почивай в мир!", гласи един постовете в страницата на Рич Къмпъни.

През 1980 г. Иваца създава група Аналгин заедно с Румен Антов - Ричи (китара) и Звездомир Керемидчиев - Звезди (вокал), която бързо се разпада с влизането на Ричи и Иваца в казармата. През 1985-та с Ричи и Иван Латинов (по-късно барабанист в Ера) сформират бандата Плод и зеленчук. През лятото на 1991 г. Ричи и Иваца се присъединяват към проекта на Любомир Малковски и създават Ер Малък, реализирайки първата тава на групата "ЕрМалък 1". Албумът е емблематичен за времето си. Това не е нито хард, не е и хеви... а първият проект, в който неравноделните български тактове бяха сполучливо "вмъкнати" в рок звученето. След разцепването на "старата" Ера, Ер Малък бяха брилянтно събрана формация: Малковски (китари и вокали), Адриан Иванов-Адри (клавир), Ивайло Петров-Иваца (бас) и Орлин Радински-Линча (барабани), които се разписаха под вечните парчета "Българи", "Вълча порода", "Ер малък", "Какво е грях" и "Градът".

Както MySound.bg писа, през 2012 г. Иваца, Ричи, барабанистът Румен Миневчев и вокалистът Венелин Цветков (екс-Trioplay) се събират в бандата Магнетик.

Още една тъжна новина съкруши сърцата на рок общността у нас ден преди това - на 59 години си е отишъл Томи Кокилев-Томарата, басист и съосновател на пловдивската група Little Big Band, популярна и като българската Зи Зи Топ. Томарата е свирил на обща сцена с Рони Джеймс Дио, Пейдж и Плант, Глен Хюз, Гари Мур и други.

Поклон пред паметта на Иваца и Томарата!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички