Внезапно почина Вини Пол


Внезапно почина Вини Пол

5204

Вини Пол - гръмовният барабанист и съосновател на влиятелната американска метъл група Пантера (Pantera), почина на 54 години, съобщи Billboard.

Той е издъхнал в съня си в своя дом в Лас Вегас в петък срещу събота. Причините за смъртта му все още не са известни. Негов представител потвърди новината, без да добави подробности. "Винсент Пол Абът, известен още като Вини Пол, почина. Неговото семейство моли да уважавате уединението им в този труден момент", се посочва в съобщение на страницата на Пантера във Фейсбук.

Вини Пол (роден в Далас, Тексас, на 11 март 1964) основава бандата с брат си Даръл Абът - "Дайъмънд" Даймбег, през 1981 г.. Малко преди това с заедно с техния баща - известният кънтри-ен-уестърн композитор и продуцент Джери Абът, учредяват  собствен лейбъл. През 1984 г. официално се формира първата Пантера с басист Рекс и вокалист Тери Глейз, известен и като Терънс Лий. Следват три не много успешни албума, с които Пантера си остават известни само в Тексас.

Формацията придоби популярност с присъединяването на вокалиста Фил Анселмо. По време на съществуването си тя спечели четири номинации за "Грами" и записа девет албума, преливащи от южняшко самочувствие и попаднали в класацията на Billboard Топ 200, включително "Far Beyond Driven" (1994), който дебютира на първо място в чарта. Сред славните класики на групата са проектите "Cowboys From Hell" (1990) и "Vulgar Display Of Power" (1992). Когато Пантера престана да съществува през 2003, братята сформираха Damageplan. Година по-късно, на 8 декември 2004 г., именно по време на концерт на Damageplan в клуб Alrosa Villa в Кълъмбъс, Охайо, едва 38-годишният Даймбег бе застрелян на сцената от  25-годишния тогава Нейтън Гейл, твърдящ, че музикантите са откраднали негови текстове. Барабанистът отказваше всякакви контакти с бившия певец на Пантера - Филип Анселмо (известен още от участието си в Даун и  Сюпърджойнт Ричуъл), и не му проговори до смъртта си. Обвиняваше го, че негови изявления в пресата са провокирали стрелеца седмица преди убийството на Дамбейг, пояснява blabbermouth.net
 
От 2006 година Вини продължи да свири със супергрупата Хелйеа (Hellyeah), в чийто състав влизат още вокалистът на Mudvayne Чад Грей и китаристът на Nothingface Том Максуел. Стилът на бандата бе описан като "новата Металика среща Мъдвейн и Пантера в KFC, след което всички заедно се замерят с пилешки крилца пред погледа на Зак Уайлд".

В дискографията на формацията са пет албума, последният от които "Unden!able" (2016).

Снимка: blabbermouth.net

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички