Ти няма да умреш


Ти няма да умреш

4047

"Не става да се събудиш сутрин и да си кажеш: "Искам да бъда певец, искам да бъда танцьор". Ти си избран и това е твоето призвание. Използваш таланта си, за да се вслушаш какво предците и старейшините ти казват и посвещаваш целия си живот на това. Никога не съм го избирал, то ме избра".

Ето така многостранно надареният талант от Южна Африка Nakhane ни въвежда в света на своето творчество като впечатляващ композитор, певец, актьор и писател, удостоен с множество награди.

Той е роден в малкото градче Alice в провинция Eastern Cape, в консервативно семейство с християнски традиции, но израства в Port Elizabeth. Детството му протича в четене на книги и репетиции с местния духов оркестър, където свири на тромбон, и с участия в църковния хор. Двама писатели му правят силно впечатление – James Baldwin и Michael Cunningham – и това оставя ярка диря у Nakhane, а сред музикантите той откроява Kate Bush, David Bowie, Jeff Buckley, Prince, Nina Simone, Radiohead, Brenda Fassie от Южна Африка, както и госпъл певците Mahalia Jackson и Andrae Crouch. Всичко това добре личи във втория студиен албум на Nakhane, озаглавен "You Will Not Die" ("Ти няма да умреш"), в чийто 11 песни представя меланхолично изследване на някои от своите най-интимните преживявания.

"Идеите ми – казва той – идват  от небитието, дали е от Бог или предците ни, или в каквото вярваш, – трябва да ги уловиш, преди те да се върнат в етера, убедих се, че срокът е три месеца. От друга страна това е начин да премахнеш болката си и да я представиш като поетичен образ. Преди да съчинявам нещо, си го представям като безформено съзвездие, което на хартията придобива ясни очертания. В този албум ще откриете голяма част от моето детство и нещата, които ме оформиха по-късно. Не съм сигурен дали това лекува, но може да предизвика по-добри чувства и така да получим облекчение. Музиката не променя нищо, за съжаление, научих го по трудния начин.

Същевременно в песните ми ще откриете неща от ежедневието на една любовна връзка, за които не се говори много: например да обичаш силно някого, но точно тази седмица да не те привлича сексуално, или така да те изкара от себе си, че да ти идва да го убиеш, а може и да го гледаш и да си казваш: о, това е най-доброто нещо в живота ми точно сега. Тези неща ги има в литературата, но трудно ще ги открием в песните днес".

Подготовката на албума "Ти няма да умреш" отнема 4 години, през които Nakhane участва във филма The Wound, отпечатва сборника с разкази "Piggy Boy's Blues", а неговата пословична взискателност го кара да преработва многократно всеки елемент от песните. "Знаех точно какъв албум искам да направя - казва той, - знаех, че не искам акустична китара. Знаех, че ще го напиша на пиано. Знаех, че искам да е електронен. Знаех, че ще има пиано балади. И знаех, че ще се основава на гласа ми".
 
В изпълненията от диска ще открием образи, които тематично се докосват до духовността: моменти на страдание и отчаяние, в следващите пък ни обгръща спокойствие. Основното послание се носи от гласа на Nakhane, който се плъзга и бушува около текстури и звукови пейзажи. Всяка песен вибрира с благоговение от истински преживявания и от болка, която е била усетена и преработена, за да стане достъпна в обобщаващ образ.

И още нещо интересно около създаването на албума, което споделя изпълнителят: "Един ден бях блокирал и отидох да ми гледат на таро карти. Там ми казаха, че трябва да се върна в местата, където съм израснал и просто да ги докосна. Аз отвърнах: "Тези места са толкова пълни с травми, че наистина не искам да се връщам там". Гладачката на таро обаче ми нареди да вървя, да отида там и да приключа с проблема. Така и направих. Отидох там. Седнах в къщата, където живеехме преди, и просто се огледах. Когато се върнах у дома следобед, издърпах завесите и изпаднах в дълбок, наистина дълбок сън. Когато отворих очите си, първото нещо, което направих, беше да напиша песента "Teen Prayer", която е последната в албума. Станах, отидох до пианото и я написах. Тогава разбрах, че съм готов".

"You Will Not Die" (обложката на снимката) ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. на 30 юни, събота.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички