В Моретата на промяната с Galahad на борда


В Моретата на промяната с Galahad на борда

3790

Политическите изяви на рок музикантите предизвикват доста противоречиви реакции в последно време.

Някои от симпатизантите на Roger Waters - особено в Америка, а и у нас, претендират издаденият миналата година албум "Is Тhis The Life We Realy Want?" и последвалото турне да им предоставя само развлечение, а да не ги занимава с политика. Те не предявяват подобни претенции към Marillion и не по-малко политически ангажирания албум F.E.A.R. от приблизително същия период. Това са само два примера, чийто списък всеки може да продължи.  

Доскоро музикантите от британската прогресив рок група Glahad доста повърхностно се занимаваха с политика, с един-два примера като песента "Chamber Of Horrors" ("Камара на ужасите") от 1991 г. в албума "Nothing Is Written" ("Нищо не е написано") визираха обстановката в британския парламент след оставката на Margaret Thatcher. Същевременно певецът на групата Stuart Nicholson никога не беше писал текстове, с които да налага личните си политически възгледи, предпочитайки да представя гледната точка на другите.

Очевидно събитията от последните години във Великобритания, особено около референдума за излизане от Европейския съюз, насочват Nicholson да използва енергиите, извлечени от обществените дискусии и го вдъхновяват при подготовката на най-новия им албум "Seas Of Change" ("Моретата на промяната"). Той отново говори от позицията на "коментатор", вместо да взема нечия страна.

Като цяло текстовете се отнасят до Brexit и политическия климат в Англия. В своя десети студиен албум музикантите от Galahad ни представят епизоди със социално безсилие, масово объркване, несигурно бъдеще, протести срещу управляващите страната. В албума диша чувството на неудовлетвореност и гняв, което витае в британското общество. "Моретата на промяната" е точно за  това: промяна – за добро или за по-лошо. В музикално отношение албумът се състои от една песен с продължителност от 42 минути, която носи характеристиките на сюита, разделена на невидими части. Образите са сякаш предназначени за музикален съпровод на филм с елементи на симфоник метъл.
 
"Seas Оf Change", записан с оркестър, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР след новините в 21.00 ч. тази събота, 7 юли.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички