Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР


Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР

3865

След като обявеният за 18 юли концерт на удивителния ганайски музикант Аюуне Суле беше тотално разпродаден, музикантът реши да направи жест към всички свои български почитатели, за които не останаха билети, известиха организаторите на проявата от "Аларма Пънк Джаз".

И така днес, 19 юли, четвъртък, отново с начален час 21.00 ч., отново във Второ студио на "Драган Цанков" 4 екзотичният гост ще изнесе втори гиг в София преди да тръгне на обиколка из България и съседна Македония.

Иначе краткото му балканско турне включва участие на фестивалите "Каба Уикендос" (с. Долен, Западни Родопи), "Джаз на село" (Камен бряг) и "МКЦ за Скопие" - посветен на годишнината от разрушителното земетресение през 60-те години на миналия век, още два черноморски концерта – във Варна и Бургас, както и концерт на откритата сцена "Водна каскада" в центъра на Плевен – като загрявка за плевенския "Есен Джаз фест" (7 - 9 септември), чийто акцент тази година и именно Африка.

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. "We Have One Destiny" съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като "What A Man Can Do A Woman Can Do More Better"), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му в София ще е напълно акустична - за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). И на този концерт ще има и специални гости на няколко от изпълненията.

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като "помощник" на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това "златно поколение" е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на "краля на кологото" Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали, в която изследователите припознават корените на американския блус. Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

Билети по 18 лв за извънредния втори концерт във Второ студио на БНР (19 юли, четвъртък, от 21.00ч.) може да закупите онлайн в системата на EpayGo тук - https://www.epay.bg/go/7416693377, или физически на каса на EasyPay. На входа преди събитието, ако останат (понеже местата в залата са само 80), пропускът ще струва 20 лв. Вратите отварят в 21.00 ч., началото на концерта ще е точно в 21.30 ч. С гостуването на Аюуне Суле в България БНР също така отбелязва 10-годишнината на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз".

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/451885141889523

Повече инфоормация: https://www.facebook.com/alarmafest

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=9-u4vto2WHg  – соло
https://www.youtube.com/watch?v=aFaSY3ulHFA   – бекстейдж импровизация в БНР (2017)

Снимка: Ани Петрова (БНР)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички