Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Serenity и Fish на Hills Of Rock 2018


Serenity и Fish на Hills Of Rock 2018

4060

Serenity - отваряме речника и поглеждаме какво пише срещу тази дума.

"Ведрина, спокойствие, мир, тишина". Е, ако гледаш австрийците Serenity на сцена, "спокойствие" и "тишина" ще са последните думи, които биха изникнали в съзнанието ти, но пък наистина ведрото настроение съпътства всяка тяхна поява.

След като през 2016 година се представи за пръв път пред българска публика, бандата е част от афиша на второто издание на фестивала Hills Of Rock в Пловдив. Този път публиката пред сцената е много повече, отколкото в клуб Live And Loud, и в горещия юлски следобед приветства охотно шоуто, което ѝ предлага Serenity. Смесицата от симфоничен и пауър метъл с прогресив елементи на групата изглежда допада на множеството пред сцената, все още рехаво под лъчите на следобедното слънце, скривани често-често от някой милостив облак.

Тиролската дружина, обявена в афиша на Main Stage преди Crematory и Sabaton и засичаща гиговете на Infected Rain и Reaven на сцена "На тъмно"), представя последния си студиен албум "Lionheart" (2017), шести в кариерата си. За  сравнително малкото отделено в програмата време - около 40 минути - чуваме предимно парчета от него - като едноименния сингъл или епичното "The Fortress (Of Blood And Sand)". Все още без кийбордист в редиците, групата използва записи за клавирните партии по време на концерта, но китаристите и фронтменът компенсират с атрактивно поведение, което увлича феновете не по-малко от енергичната и епична мощ на музиката, съчетана с текстове, разказващи за митични и легендарни исторически личности и събития.

Логично, в текстово отношение, последният диск се занимава с кръстоносните походи и Ричард Лъвското сърце. Вокалистът Георг Ньойхаусер, дипломиран историк, развива интерес към тази наука в творчеството си и реакциите на феновете и критиката към последните два концептуални албума на групата показват, че явно е намерил правилната посока. Можем да сложим бандата в една графа с Korpiklaani, а на сцената на Hills Оf Rock 2018 австрийците доказват, че могат да си съперничат с финландците не само жанрово, но и сценично, като поднасят атрактивен и енергичен спектакъл, приковават интереса на публиката и получават повече от радушен прием.

След кратка пауза идва ред на едно много по-семпло от сценична гледна точка изпълнение - на сцената пристъпва бардът Дерек Уилям Дик, известен повече като Фиш (на снимката), за да се опита да набута в отредените му 40 минути колкото може повече от последния албум на Marillion със свое участие, а именно великия "Clutching Аt Straws", който миналата година навърши 30 години от издаването си и поради това бива извсирван и изпяван изцяло на скорошните концерти на шотландеца. Концептуалната творба, която отстъпва по успеха си в продажбите и класациите само на гениалния "Misplaced Childhood", е безнадежден разказ за скоростното плъзгане по наклонената плоскост и затъването в житейските несгоди след разбитите илюзии и мечти, капаните на шоубизнеса и усилията в семейния живот.

Нео-прогресивът може да изпъква сред морето от рок и метъл на главната сцена в този ден, но всъщност се вписва изненадващо добре и на никого не му прави впечатление стиловата разлика. Стотици хора с фанелки на метъл банди припяват на парчета като "Warm Wet Circles", "Sugar Mice", "The Last Straw", "Incommunicado". За съжаление няма как да чуем целия албум и Фиш спестява приказките между песните, за да успее да ни представи седем парчета.

Не е изненада за никого, който следи кариерата му, че изпяването не е силната страна на шотландеца - и то от доста време. Годините с Marillion са оказали влиянието си и въпреки че вокалните партии са аранжирани така, че да паснат максимално на възможностите на Фиш в момента, положението е далеч от ювелирно съвършенство. Текстовете и музиката обаче са си същите и въздействат с не по-малка сила. Тук не са нужни ефекти, декори и костюми. Тук само един приятно закръглен шотландец с дънки и тениска, наметнал вечния светъл шал, излиза с микрофона и група страхотни музиканти (Робин Болт на китарата, Стив Вантсис на баса, Джон Бек на клавира и Гавин Грифитс на барабаните, с кого са свирили и какво са творили е отегчително дълга справка, добре че има Гугъл), добро настроение и критичен поглед и просто разбива. Слънцето бавно се скрива зад сцената, небето си слага малко руж, докато се готви за бурната нощ, а Фиш обявява "Sugar Mice" като "една балада за човек, който отива в Америка и открива, че не е точно такава, каквато си е представял".

Концертът обаче е точно такъв, какъвто сме си го представяли. Феновете на Фиш са особена порода хора, които знаят какво ще видят и чуят и въпреки че на теория изглежда, че, ако гласът на певеца не е в добра форма, няма как да се получи добър концерт, то магията, която се заражда и не се разпръсква, докато не отзвучат последните ноти от последната песен, доказва точно обратното.

Защото сме all the best freaks.

Снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички