Всичко е едно – едното е всичко


Всичко е едно – едното е всичко

3973

Сън в съня,
живот в живота,
песен в песента,
тайната живее скрита.
Свят във свят,
ум в ума,
време времето таи,
чудото е истинско!

С тези редове започва песента на делфините, за да продължи като червена нишка в 36-ия студиен албум на австрийския музикант Gandalf с истинско име Heinz Strobl.

Негови концептуални произведения са звучали три пъти в "Картини от една изложба", включително и интерпретация на знаковия роман "Пророкът" от Джубран Халил Джубран. Gandalf е със завидна популярност не само сред любителите на стила ню ейдж. Спечелил си е прозвището "художник на музикални пейзажи" и отдавна е доказал възможностите си да "тъче" вълшебства. Още през 80-те години на миналия век издава албуми, които го нареждат в първата десетка на най-продаваните автори. Особено успешна се оказва нагласата му да прекосява жанровите и стиловите различия и да съчетава музика от различни култури.   

В неговата музика - интимна и нежна, богата с изразните си средства, откриваме различни истории, вдъхновени от красотата на природата и мъдростта от митовете на различни народи. Той ни описва разнообразни настроения и ни води към света на вълшебството с винаги отворено сърце. Това вероятно кара мнозина други музиканти да търсят Gandalf за реализация на съвместни проекти, например Steve Hackett (бивш китарист на Genesis), тунизиеца Dhafer Youssef, певицата и виолончелистка Emily Burridge и други.
      
С албума "All Is One – One Is All" ("Всичко е едно – едното е всичко") Gandalf отново кани на приказно пътешествие: "Докато скитах през разнообразието от удивителни пейзажи на Канарските острови, творческият ми поток се разви по един много специален начин, който се опитах да уловя и да представя не само с обичайния инструментариум от китари, клавишни инструменти и оркестър. Когато създавам музика, имам усещането, че предприемам пътешествие в неизвестното и никога не съм сигурен къде ще стигна. За мен е важно да изследвам нови територии, харесва ми да пътувам и да се завръщам с ново вдъхновение. Очарованието на такива места като Канарските острови е, че можете да откриете на едно място много елементи от развитието на повърхността на нашата планета, такава, каквато я виждаме днес в различни държави. Има области, наскоро залети от течна лава, само преди около четиридесет години; пустиня от камъни и пепел; напълно изгорени места, без признаци на живот. Другаде пък е поникнало първото зелено растение върху бледите вулканичните склонове, а след всичко това се спускаме в богати и плодородни райони, все едно сме в градините на Рая. Това е изключително вдъхновяващо: толкова много красота и разнообразие.

Така един ден ми дойде наум текстът на песента "All Is One" и вече знаех, че полската певица Agnes Milewski ще е нейният изпълнител. Изглежда, че съществува общ космически закон, който може да се намери във всичко, което съществува – от най-малките частици на материята до планетарните системи и галактиките – и така всички неща са свързани по особен начин. Това е темата на песента, хареса ми и тогава реших,  че това ще бъде и концепцията за албума. Hадявам се музиката ми да ви пренесе на вдъхновяващи и вълшебни места, защото си мисля, че ние, музикантите, не можем да променим този свят. Но пък съм сигурен, че с моята музика мога да ви изпратя положителни сигнали и в някаква степен да дам утеха и вяра на хората в цялата тази лудост, в която живеем", завършва Gandalf.

Албумът "All Is One – One Is All" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на  програма "Хоризонт" по БНР на 4 август, събота, и този път след новините в 18.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички