Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Арета Франклин на смъртно легло


Арета Франклин на смъртно легло

4109

Легендата на ритъм-ен-блуса и соул музиката, 76-годишната Арета Франклин, е на смъртно легло, обградена от своите близки в дома си в Детройт, САЩ, известиха световните агенции.

"Семейството ѝ призова нейните почитатели да се молят за нея и да уважат уединението ѝ", написа журналистът Роджър Фридман в сайта Showbiz 411. Знаменитата певица страда от рак на панкреаса от 2010 г. насам. Борила се е и с алкохолна зависимост, както и с проблеми с теглото през целия си живот. След като се отказва от тези пороци, теглото ѝ се покачва стремглаво нагоре. Но според светския сайт TMZ, в момента тя тежи едва 30 килограма. Потребителите на социалните мрежи изразяват солидарност с Арета и близките ѝ: "Да кажем молитва за Арета Франклин. Кралицата на соула (Queen Оf Soul) е на смъртен одър и семейството ѝ ни призовава да се молим за нея".
 
Носителката на 18 награди "Грами" - включително и една за цялостно творчество, претърпя тежка операция по премахване на стар тумор през декември 2010 г. Тогава медиите разпространиха информация, че е болна от рак. Франклин - първата жена, получила звезда в Залата на славата на рок-ен-рола на церемония през 1987 г., направи официално изявление, в което заяви, че всичко е наред и продължи да концертира до 2012 година. Последната изява пред публика на Лейди Соул, както още я наричат, беше на благотворителна вечер, организирана от анти-СПИН фондацията на Елтън Джон в Ню Йорк през ноември миналата година. "Това беше чудотворно шоу, предвид факта , че изпълнителката вече се бореше с изтощението и дехидратацията", спомня си Фридман, описвайки нейно представяне във Филаделфия. "Не казвайте, че Арета се е завърнала на сцената, защото тя никога не си е тръгвала оттам", сподели дивата.

"А Brand New Me" - последният албум на Франклин, излезе под №42 в дискографията ѝ миналата година.

Арета Франклин е най-успешната американска певица и се подвизава на върха на музикалния небосклон в продължение на десетилетия с цели 112 сингъла в класациите на Billboard. Има продадени над 75 милиона албума в целия свят. През 2008 г. сп. "Ролинг стоун" я обяви за най-великата вокалистка в историята. Лейди Соул получи Медала на свободата - най-високото гражданско отличие в САЩ, през 2005 г. от тогавашния президент Джордж У. Буш. Пя на встъпването в длъжност на президента Барак Обама пред януари 2009 г.

Арета е родена на 25 март 1942 г. в Мемфис, САЩ. Започва своята кариера от ранна възраст през 50-те, изпълнявайки госпъл музика при баща си, който е пастор. Сред най-големите ѝ хитове са "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" и "Think" (1968), "Respect" (1967), "I Say А Little Prayer" (1968), "Dreaming Day" (1972), "Jump Тo It" (1982), "Freeway Оf Love" (1985 и "A Rose Is Still A Rose" (1998). "I Knew You Were Waiting For Me" - съвместно изпълнение с вече покойния британския певец Джордж Майкъл, е един от най-печелившите "Грами" дуети за всички времена. Има дуети с величията Луис Армстронг, Лучано Павароти, Ани Ленъкс и други.

Кръстница е на покойната поп икона Уитни Хюстън.

След музиката, най-голямата страст на Франклин е да прекарва часове в кухнята.

Изпитва страх от летене със самолет, затова отказва участия в Европа.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички