Поп, рок и джаз музиката на Аполония 2018


Поп, рок и джаз музиката на Аполония 2018

4224

Созопол по традиция се превръща в център на културата в България в продължение на десет дни всяко лято.

Над 70 събития включва тазгодишната програма на празниците на изкуствата "Аполония", уточнява изпълнителният директор на фондация "Аполония" Маргарита Димитрова. Поредното - 34-то издание, на фестивала за българско кино, театър, класическа и модерна музика, литература и изобразително изкуство, предстои от 31 август до 8 септември. Ще участват артисти от страната и чужбина, които показват най-актуалните си творби, спектакли, пърформънси и изпълнения, част от които са национални премиери.

Музикалният афиш включва класически, джаз, поп и рок концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за почитателите е спектакълът на фолклорния ансамбъл Странджа. На сцената в амфитеатър "Аполония" в деветте вечери ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, Ангел Заберски трио, Васил Петров и Военен биг бенд - Стара Загора, младата рок група Jeremy?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Акцент в музикалната секция ще бъде най-новият проект на тромпетиста Михаил Йосифов - BG Vintage, който създава заедно с артистичния си мениджър Елисавета Петрушева и певицата от суинг триото Sentimental Swingers Вера Шандел. Както MySound.bg вече писа, идеята на екипа е да припомни популярната българска градска музика от 20-те години до днес, но с нови авторски аранжименти. Фестивалът ще бъде закрит от една от най-популярните български рок групи за всички времена - ФСБ (на снимката). За музикантите от бандата, които празнуват 40 години на сцената, това ще е първа изява на "Аполония". Легендарната формация обещава плейлист, влючващ най-големите ѝ хитове през годините.

Фестът ще бъде открит с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев в градската художествена галерия на 31 август. Същия ден, от 20.30 ч., изпълнението на Младежката филхармония София при Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков ще постави началото на концертите в амфитеатъра. Солист ще е 14-годишният цигулар Кай Орлинов, който вече е носител на редица национални и международни призове. Събитието се осъществява със съдействието на международно сдружение "Духовно огледало" по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. Младежката филхармония София е основана в началото на петдесетте години на миналия век. С оркестъра са работили Михаил Ангелов, Емил Табаков, Милен Начев, Емил Янев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов – все значителни за музикалната ни култура имена.

Белослава е избрала за изявата си името "Летен танц на сцената".

Стилната певица ще бъде акомпанирана от Тони Рикев, Радослав Славчев, Николай Данев, Тодор Бакърджиев, Мартин Йотов, Димитър Бакърджиев и Елена Кокорска в амфитеатъра от 21.00 ч. на 1 септември. "Пътят е дълъг. Криволичи,спира и препуска по склона задъхан и жаден за всеки нов ден. Прилича на музиката. Ту е тихоокеанска буря,ту е мека и дълга целувка, после е летен дъжд с ухание на праскови, после полетяло вълшебно килимче и някъде там по пътя съм аз. Ето така стигнах до този концерт на сцената на амфитеатъра на "Аполония". Всеки път е като за първи път. Въпреки че познавам малките пластмасови седалки на стълбите пред сцената, въпреки че познавам повечето усмихнати лица на операторите, техническите лица и всички мили хора, които помагат на фестивала да се случи, въпреки познатата глъчка от тълпата, която се реди на опашка за билети, дори прелитащите чайки над сцената вечер познавам като звук и песен. Да, познато ми е и точно това го прави силно, трепетно и важно. Като любовна среща или като приятелска прегръдка, или като песен, която винаги слушаш когато си щастлив. Концертът ще е танц. Заповядайте на първи септември", приканва вокалистката.

Стенли и неговият бенд ще ударят в амфитеатъра от 21.00 ч. на 2 септември. Вокалистът на класиците Тангра ще бъде на сцената с Димитър Ковачев - Фънки (бас), Иво Чалъков (китари) и Стефан Попов (барабани).

Станислав Сланев- Стенли е глас, който никога няма да сбъркаш с друг. Нито ще можеш да определиш само с една дума. Но задължително ще забъркаш рок, ню уейв, експеримент и романтика в едно. Не могат да се забравят песните "Бъди какъвто си", "Оловният войник", "Ромео и Жулиета" и "Обсебен" с неговата бленда, култовите му кръгли очила и бялата коса. Изнася концерти с новата си  група, която е в интересен състав и тази комбинация носи модерен звук и здрав рок-ен-рол. Аранжиментите на песните му са подкрепени от яки електронни подложки и няма да подлъжат чувството ви за модерност.  "Аз съм си рок-ен-рол момче. И когато зад мен има банда, се чувствам като да съм си пристигнал у дома....И очаквам срещите с публиката с нетърпение", признава фронтменът.

ФСБ - титаните Румен Бояджиев, Иван Лечев и Константин Цеков, ще излязат в амфитеатър "Аполония" от 21.00 ч. на 8 септември. Знаменитата група е създадена през 1975 година от трима музиканти, току-що завършили НМА "Панчо Владигеров" – Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. Те са пионерите на стила прогресив рок в България, оставили ярка следа в популярната музикална култура у нас. По- късно, с присъединяването на Иван Лечев и Петър Славов, триото става квинтет и се превръща в символ на висок професионализъм и в най-известната българска  формация, следвана възторжено от три поколения почитатели. След многобройни издадени албуми, хиляди концерти, участия в световни рок фестивали, рок клубове, телевизионни филми и музикални програми, музиката на ФСБ звучи все така актуално. От албума "Non Stop", издаден 1978 г., през неповторимите "ФСБ II" и "Кълбото" и последвалите "78 оборота", "След десет години", "ФСБ VI", двойният "ФСБ на концерт", забележителният "Обичам те дотук" до новаторския "ФСБ точка" през 2010, колосите не изменят на своята философия, насока на развитие и мисията си на творци – да бъдат Високо, високо, високо…

ФСБ получават през годините редица престижни награди, между които награда на World Masters Committee ("Световен майстор на музиката"), "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Държавно oтличие "Златен век" за особено големи заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, награда за цялостен принос в развитието на българската култура, отличие "Грами" (съвместно с Хосе Фелисиано), Група на годината  и много други. Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев честват своя 40-годишен юбилей с грандиозен спектакъл в "Арена Армеец". За пръв път те ще гостуват на Празниците на изкуствата, а на сцената с тях ще бъдат и музикантите Николай Копринков, Ивайло Звездомиров, Румен Бояджиев -син, Стефан Цеков и Борислав Бояджиев.

Пълната програма на фестивала - ТУК

Билетите за всички събития, както и златният пропуск, който осигурява достъп до всички събития, са пуснати за продажба в мрежата на Eventim.

Празниците на изкуствата "Аполония" е голям български фестивал за изкуства, който се провежда ежегодно в края на лятото в морския град Созопол. Негов основен организатор е фондацията за изкуство "Аполония", създадена през 1991 г.  Първото издание се провежда през 1984 г. Продължителността му е 10 дни, като през това време могат да бъдат видени над 70 събития - театрални представления, концерти на открито, камерни и джаз концерти, прожекции на филми. В Художествената галерия в Стария град се организират изложби и литературни вечери като част от събитието. Провеждат се майсторски класове по различни специалности – пеене, пиано, джаз импровизации, театрални школи. Във всички категории винаги присъства и детското творчество.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички