IX издание на фестивала БезГраници в Балчик


IX издание на фестивала БезГраници в Балчик

3798

IX-то издание на международния арт форум и фестивал "БезГраници" ще се проведе в "Двореца" – Балчик от 4 до 11 октомври. Събитието е в малък формат с профил живопис, скулптура и фотография, а през септември 2019 ще се проведе X-то юбилейно издание в пълен мащаб. По време на "БезГраници" 2018 се очакват гости-участници от високо ниво от Испания, Аржентина, Русия, Германия, Румъния, Чили, Еквадор и Турция. Тази година за първи път ще има и извънфорумна програма, като част от нея е концертът  на професионалната група Миелочин от Испания. Известните наварски етно музиканти свириха авторска програма и традиционни композиции, представящи културата на автономна Навара, известна с фестивала "Сан Фермин", който придоби световна известност благодарение творчеството на Ърнест Хемингуей. Формацията, която бе на голямо турне през август в Унгария, пристигна у нас благодарение подкрепата на институт "Сервантес" за изява  на 21 август. Проявата е част от форума "БезГраници" и арт инициативата Gartenfest - Music Village Europe, представяща пред българска публика уникалната европейската музикална традиция на народите, населяващи ЕС.
От 2003 година до сега на "БезГраници" даде сцена за изява на над 580 професионални гости-участници – организатори, политици в областта на културата, музиканти, художници, фотографи, водещи специалисти в областта на изкуството, музиката и културата от цял свят. Проектът  е презентиран в над 30 международни събития (конференции и форуми) по цял свят, като само през последните 5 години това са:
- 2017 - "948 меркатуа" в Ируня/Памплона - столицата на Кралство Навара в Испания, "Виза фор Мюзик" - Рабат, Мароко, форум "Чешки музикални кръстопъти" - част от "Цветовете на Острава" - Чехия, форум "Мюзик Мач" - Дрезден, Германия и "Фира Медитерания" – Манреса/Каталуния-Испания;
- 2016 - форум "Мюзик Мач" през 2016 в ДрезденГермания;
- 2015 - арт експо "Фира Медитерания" в Манреса/Каталуния-Испания, ЕСИБ "Музика Експо" в Билбао/Баска автономия-Испания;
- 2014 - най-голямото международно изложение за етно музика "Уомекс" в Сантяго де Компостела/Галисия-Испания, ЕСИБ "Музика Експо" 2014 в Билбао/Баска автономия-Испания, "Европейска културна конференция", организирана от Европейската комисия в Брюксел/Белгия;
- 2013 - арт експо "Фира Медитерания" в Манреса/Каталуния-Испания, "МюзикПро експо" 2013 в София/България, "Европейска културна конференция", организирана от Европейската комисия в Брюксел/Белгия;
Събитието е двукратен носител на диплом за междукултурен диалог на Европейската комисия през 2011 и 2015 година. Форумът е призиран и с наградата на БНР - програма "Христо Ботев" - "Златният будилник" през 2011 година.
В резултат на арт пленерите част от форума "БезГраници" бе възможна и реализацията на художествен фото материал за изложбата "Вечната красота на Двореца в Балчик" миналата година в Братислава в Словакия и във Валашке Мезержичи в Чехия. Тази година тя гостува на БКИ "Дом Витгенщайн"– Виена и на българското посолство в Берлин, където закри европредседателството на България в Германия. Изложбата има покана да бъде представена в Националната библиотека на Швеция. След големия интерес се планира гостуване и в други страни в ЕС.
"БезГраници" е един от водещите български арт/етно/ мюзик събития, планиран като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво, носещ европейската ценностна система и насърчаващ взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.
Арт форумът е продукция на "Стопанска камара" – Варна с партньорството на арт мрежа "Скендерман" и "Двореца" – Балчик. Не на последно място арт мрежа "Скендерман" благодари сърдечно за дългогодишната подкрепа и най-вече за специалното отношение на г-н Огнян Спасов (изпълнителен директор на "Стопанска камара" – Варна) и на г-жа Жени Михайлова, директор на културния център "Двореца", които дадоха надежда, че в България може да се организират събития на високо ниво от европейски и международен мащаб.  Организаторите благодарят на прекрасната публика от Балчик и околните градове за топлия прием и за интереса към събитието.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички