// // //
 

Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Джазова есен с Дейвид Бъркман и Дина ДеРоуз

19.09.2018   MySound.bg
Дейвид Бъркман
Дейвид Бъркман (David Berkman) – модерен джаз пианист, композитор, аранжор и музикален педагог от Ню Йорк и Дина ДеРоуз (Dena DeRose) - една от най-креативните и завладяващи джаз певици и пианистки след Шърли Хорн, пристигат за първи път в България по покана на фондация Groove Atelier.
 
Целта на визитата е подобряване на джаз средата у нас чрез организирането на 8 концерта в София, Пловдив, Хасково, Ямбол и Смолян, включвайки и местни джаз музиканти, както и осигуряването на достъп до специализирано джаз образование чрез провеждането на 6 музикални работилници (джаз уъркшопове) в София и Пловдив.
 
Концерти с Дейвид Бъркман – септември:
 
26 септември София; City Mark Art Center, 20.00 ч.
27 септемвриХасково Джаз фестивал; Драматичен театър
29 септември Пловдив; Камерна сцена, 19.30 ч.
30 септемвриСмолян; Исторически музей, 19.00 ч.
 
Музиканти: Дейвид Бъркман (пиано), Димитър Льолев (алт и тенор саксофони), Мартин Ташев (тромпет и флюгелхорн), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Никола Горялов (барабани) 
 
Концерти с Дина ДеРоуз – октомври, ноември:
 
28 октомвриСмолян; Исторически музей, 19.00ч.
31 октомвриСофия; City Mark Art Center, 20.00ч.
3 ноемвриЯмбол; Club American, 22.00 ч.

Музиканти: Дина ДеРоуз (пиано и вокал), Димитър Льолев (алт и тенор саксофони), Георги Стойков (тромпет), Владислав Мичев (тромбон), Борис Таслев (контрабас) и  Никола Горялов (барабани)
 
Многоуважаван пианист, композитор и автор (The New Yorker), Дейвид Бъркман (Ню Йорк) е определян като един от най-добрите съвременни джаз пианисти. Свири и композира в стил, който е много личен и уникален с влияние от майстори на импресионизма при пианото като Бил Евънс и Кийт Джарет. Композициите на Бъркман са богати и топли и вдъхновяват многократни слушания (Allmusic). С 9 авторски албума, той играе важна роля в световното джаз общество. Печели редица награди като композитор и фронтмен - 2000 ICRA Grant на фондация Doris Duke, Chamber Music America Grant за Създаване и представяне на нови творби; отличие Homer Osborne от Wichita Jazz Society т.н.
 
Свири и записва с едни от най-големите джаз музиканти и групи в света - Сисъл Макбий, Том Харел, The Vanguard Orchestra, Сони Стит, Брайън Блейд, Джо Ловано, Дейв Дъглас, Рей Дръмънд, Били Харт, Дик Оутс, Тони Малаби, Робин Юбанкс, Стийв Уилсън, Крис Потър, Скот Уендхолт, Лени Уайт, Скот Коли, Бил Стюърт, Дейв Страйкър и други. Дейвид Бъркман е отличен и с награда за джаз лектор. Преподава и свири в редица училища, университети и консерватории в САЩ, Южна Америка, Азия и Европа.
 
Издава и три свои книги на образователна джаз тематика - The Jazz Musician’s Guide Тo Creative Practicing (2007); The Jazz Singer’s Guidebook (2009) и The Jazz Harmony Book (2014). В момента преподава в престижния колеж "Куинс" в Ню Йорк. Това е първо посещение на Дейвид Бъркман в България. Ще участва в 4 концерта в страната и ще фасилитира 3 музикални работнилници в София
 
Певицата и пианист Дина ДеРоуз (Ню Йорк) внася модерен джаз тренд в стандартния американски репертоар (Questia). Красив глас с камбанен звук, солиден тон и прецизна дикция. Стабилен основен глас и гъвкаво вибрато, които използва, за да нажежи изпълнението на най-подходящите места (Detroit Free Press).
 
Дина ДеРоуз с 12 авторски албума е завършен пианист и джаз певица. Участва в многобройни концертни дейности и студийна работа с едни от най-известните имена в джаза – Рей Браун, Кларк Тери, Бени Голсън, Скот Хамилтън, Джон Скофийлд, Бени Грийн, Рей Дръмънд, Дебора Браун, Джими Коб и много други.
 
Медиите я оценяват високо, а списъкът с места и фестивали, на които тя е свирила в Америка, Азия и Европа,  е дълъг - Blue Note (Ню Йорк), Smoke Аnd Тhe Jazz Standard (Ню Йорк), The Pitt Inn Аnd Body Аnd Soul (Токио), The Jazz Center (Инстанбул), Джаз фестивалът в Сан Франциско, Ancona (Италия), Jazz Baltica Festival (Германия) и други. Дина е опитен музикален педагог, част от състава на преподаватели на едни от най-престижните училища в света - Manhattan School Оf Music, NYU, The New School, Long Island University, Purchase College (Ню Йорк), The Hartt School Оf Music (Кънектикът), Prince Claus Conservatoire Оf Music (Холандия).
 
В момента работи като професор по джаз вокали в Института по джаз към Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия. Посещението ѝ в България е за първи път. Ще участва в 4 концерта в страната и ще фасилитира 3 музикални работилнлници в София и Пловдив.
 
Groove Atelier е място за музикално образование и културен обмен. Фондацията развива средата за изкуство и кулутура в различни възрастови групи; стимулира и поощрява креативността и артистичността у младите хора и подпомага изграждането им като пълноценни личности, като съчетава образователни, творчески и социални дейности.
 
Всички събития може да откриете във Фейсбук ТУК.
 


1315
100%
 

Юни ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 

//