Легенда за тракийското съкровище


Легенда за тракийското съкровище

4153

"През месец август тази година получих изненадващо предложение от наш редовен слушател. Г-н Димитър Дженев от Чирпан ми писа на официалния сайт на предаването, че може да ми предостави уникален запис от 1977 г. на първата българска рок опера. След време получих записа, както и допълнителна информация и така започна изследователска дейност с тогавашните членове на групата Златни струни. Нейният проект "Легенда за тракийското съкровище" обаче се оказа унищожен в архивите на БНР, продуцент на операта, по партийно-административно нареждане" - въвежда в темата Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба".
 
"Свързах се с Иван Мишев в Торонто, Канада, тогава ръководител на Златни струни, и той си спомни: "Заедно с брат ми Боби замислихме да направим рок опера докато бяхме на турне в СССР, силно повлияни от Jesus Christ Superstar. Идеята ни бе операта да бъде представяна заедно с тракийските съкровища, които под патронажа на Людмила Живкова се показваха по света, да има визуални и сценични елементи, балет. Така и ние щяхме да имаме възможност да излезем в страните на Запад, което не ни позволяваха по това време. Купихме военен парашут, разрязахме го и върху него бяха изобразени фрагменти от Казанлъшката гробница, направихме копия на Панагюрското златно съкровище, ние пък се облякохме като жреци, имаше балет и пантомима с Вельо Горанов и така подготвихме цялостно музикално-сценично представление".

"Христо Ламбрев също го чух и видях, той е в София - продължава с разказа си радиоводещият - и така разбрах, че по това време е единственият с музикално образование в Златни струни, нещо повече, той е завършил Консерваторията (сега НМА "Професор Панчо Владигеров"), Инструменталния факултет, специалност пиано. Затова върху него пада основната тежест за композирането и аранжиментите на музикалните идеи, които съчиняват с Иван Мишев, но и другите членове на Златни струни имат принос. Христо се нае да възстанови по записа от Д. Дженев съдържанието и участниците в рок операта, защото за тези 41 години не беше останала писмена следа, а либретистът Георги Гогов вече го няма сред нас…"

И така, в записите, наред с групата Златни струни, участват певците Асен Селимски, Ани Павлова, Маргарита Хранова, както и Естрадно-симфоничният оркестър на БНР с диригент Дечо Таралежков, който, заедно с Христо Ламбрев, прави оркестрациите. В повествованието оживяват Севт, тракийски цар, и неговата гибел в битка, жена му Лесескепра, обречена да го последва на оня свят, жреците и ваятелят, чийто творения стигат до наши дни.

След две официални представления в залата на ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов", и едно закрито прослушване пред почти пълния състав на Съюза на българските композитори заедно с представители на Държавна сигурност, рок операта е спряна, а по-късно и заличена като звукозапис в БНР.

Радиопремиерата на първата българска рок опера "Легенда за тракийското съкровище" ще се състои в "Картини от една изложба" специално за Деня на независимостта, тази събота, 22 септември, и този път след новините в 22.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички