Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Мими Николова и Димитър Симеонов - Почетни граждани на София


Мими Николова и Димитър Симеонов - Почетни граждани на София

4027

Двама от големите български джаз музиканти – вокалистката Мими Николова и саксофонистът, преподавател, композитор и аранжор Димитър Симеонов получиха най-високите награди на столицата – те бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на София".

Предложението бе направено от Jazz FM, а номинациите бяха внесени в Столичния общински съвет от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Мими Николова е легендарната певица, изпълнила с дълбоко чувство непреходните "Замълчи, замълчи" и "Когато луната изплува". Тя е първият носител на Голямата награда от "Златният Орфей" с песента "Калиакра" на композитора Ангел Заберски. Мими Николова записва стотици песни в студиото и за прочути филми – освен "Любимец 13", още "Бягство в Ропотамо", "Вятърът на пътешествията", "Гибелта на Александър Велики" и др. Много ценни са нейните сътрудничества с композитора и аранжор Иван Стайков, както и с Милчо Левиев. Десетилетия наред Мими Николова пее с всички водещи български оркестри и диригенти.

"София е моят любим град – никога не бих го напуснала. Толкова е хубав – зелен, красив. Винаги ще го нося в сърцето си! Много обичам София. Всички, които са идвали в София, се влюбват в града. Чужденците казват: "Вие не знаете в какъв рай живеете – зелен град, изключително красив, има много заведения, по улиците можеш да се разхождаш по цели нощи". София е толкова е хубава! И така съм щастлива, че получих това отличие – "Почетен гражданин на София". Сигурно тази нощ няма да спя! Чудесно е! Много съм благодарна – на вас, които ме предложихте, и на хората, които са гласували. Това е огромна чест за мен!", развълнувана сподели Мими Николова, след като получи отличието от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Димитър Симеонов свири основно на саксофон, но също така и на цигулка и тумби, в Джаз Млада гвардия, Джазът на младите и Джазът на оптимистите. Той е сред основателите на Бигбенда на Българското национално радио и свири в оркестър София от създаването на състава до неговото разпускане. В периода от 1972 г. до 1984 г. е и ръководител на оркестъра. След това е начело на Естрадата на Народната армия Сребърни звезди. Димитър Симеонов е и първият преподавател по саксофон в Консерваторията. Той има ред композиции и аранжименти. "Роден съм в София и оркестър София ми беше най-скъпият, затова и останах в него в продължение на 20 години. Много обичам това, че културата се е събрала тук и софиянци са много усмихнати, весели хора", каза Димитър Симеонов пред Jazz FM след церемонията.

Мими Николова и Димитър Симеонов са сред участниците в проекта на Jazz FM "Джаз истории" за описване и съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели.

Споделеното от тях може да откриете на сайта на единственото в България радио за джаз, соул, блус и фънк  www.jazzfm.bg  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички