// // //
 

Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Мими Николова и Димитър Симеонов - Почетни граждани на София

20.09.2018   MySound.bg
Мими Николова и Димитър Симеонов
Двама от големите български джаз музиканти – вокалистката Мими Николова и саксофонистът, преподавател, композитор и аранжор Димитър Симеонов получиха най-високите награди на столицата – те бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на София".

Предложението бе направено от Jazz FM, а номинациите бяха внесени в Столичния общински съвет от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Мими Николова е легендарната певица, изпълнила с дълбоко чувство непреходните "Замълчи, замълчи" и "Когато луната изплува". Тя е първият носител на Голямата награда от "Златният Орфей" с песента "Калиакра" на композитора Ангел Заберски. Мими Николова записва стотици песни в студиото и за прочути филми – освен "Любимец 13", още "Бягство в Ропотамо", "Вятърът на пътешествията", "Гибелта на Александър Велики" и др. Много ценни са нейните сътрудничества с композитора и аранжор Иван Стайков, както и с Милчо Левиев. Десетилетия наред Мими Николова пее с всички водещи български оркестри и диригенти.

"София е моят любим град – никога не бих го напуснала. Толкова е хубав – зелен, красив. Винаги ще го нося в сърцето си! Много обичам София. Всички, които са идвали в София, се влюбват в града. Чужденците казват: "Вие не знаете в какъв рай живеете – зелен град, изключително красив, има много заведения, по улиците можеш да се разхождаш по цели нощи". София е толкова е хубава! И така съм щастлива, че получих това отличие – "Почетен гражданин на София". Сигурно тази нощ няма да спя! Чудесно е! Много съм благодарна – на вас, които ме предложихте, и на хората, които са гласували. Това е огромна чест за мен!", развълнувана сподели Мими Николова, след като получи отличието от председателя на Столичния общински съветЕлен Герджиков и кмета на СофияЙорданка Фандъкова.

Димитър Симеонов свири основно на саксофон, но също така и на цигулка и тумби, в Джаз Млада гвардия, Джазът на младите и Джазът на оптимистите. Той е сред основателите на Бигбенда на Българското национално радио и свири в оркестър София от създаването на състава до неговото разпускане. В периода от 1972 г. до 1984 г. е и ръководител на оркестъра. След това е начело на Естрадата на Народната армия Сребърни звезди. Димитър Симеонов е и първият преподавател по саксофон в Консерваторията. Той има ред композиции и аранжименти. "Роден съм в София и оркестър София ми беше най-скъпият, затова и останах в него в продължение на 20 години. Много обичам това, че културата се е събрала тук и софиянци са много усмихнати, весели хора", каза Димитър Симеонов пред Jazz FM след церемонията.

Мими Николова и Димитър Симеонов са сред участниците в проекта на Jazz FM "Джаз истории" за описване и съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели.

Споделеното от тях може да откриете на сайта на единственото в България радио за джаз, соул, блус и фънк  www.jazzfm.bg  


922
100%
 

Юни ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 

//