Жълтите павета събират Израел, САЩ и Холандия в София и Габрово


Жълтите павета събират Израел, САЩ и Холандия в София и Габрово

3838

Поредното - пето, юбилейно издание на  "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road) ще се проведе традиционно в столичния театър "Българска армия", а датите на организирания от Теодосий Спасов фестивал  са 5 и 6 октомври.

За пръв път събитието ще гостува и в Габрово - в зала "Възраждане", като ще започне от 6 и ще завърши на 7 октомври с част от участниците в софийското издание и двете млади и надеждни български формации Спектрум и квартет 4th Edition.

Първият кавал на планетата този път се е спрял на темата "Еврейското присъствие в джаза", по която ще импровизират колоритни гости от Холандия, САЩ и Израел. Както повелява традицията на утвърдено меломанския фест, всяка вечер е отделена за по две групи - да разгърнат на воля своя творчески потенциал и интерпретаторски майсторлък, без да пришпорват репертоара си. Началният час на концертите е 19.00, а на джем-сешъните - 23.00.

Програмата:

5 октомври

Ярон Готфрид трио

Ярон Готфрид - пиано
Орон Йорай - бас
Рони Холан - барабани

Ярон Готфрид е един от най-изявените музиканти на своето поколение в Израел – мултидисциплинарен изпълнител, който прокарва мост между класическата, съвременната и джаз музиката. Завършва образованието си в музикална академия "Рубин" в Йерусалим при маестро Менди Родан. Уникалният подход на Готфрид към ритъма и звука е дълбоко отразен в неговите композиции, които представляват сливане между жанрове и стилове. Репертоарът му обхваща произведения от Ренесанса до съвременната музика. Неговият "бароков джаз проект" за джаз трио и оркестър е представен повече от 50 пъти, получавайки високо признание по целия свят.

През 2015 г. в Германия, заедно с оркестъра на радио WDR, той участва в премиера на своите "Картини от една изложба" по Мусоргски – Римейк за джаз трио и оркестър. Творбата е издадена от GPR Рекърдс и разпространена от Naxos. Дълбочината на музикалните интереси на Готфрид в джаза го среща с големите Еди Гомес, Дидие Локлууд, Дейв Либман, Ранди Брекър, Кити Марголис, Бени Голсън, Джими Хийт и други. Многократно е избиран за музикант на годината в Израел.

"Аранжиментът на Ярон Готфрид на "Картини от една изложба" е изобретателeн и ненатрапчив, а изпълнението му прелива красиво в големия ансамбъл. Неговата версия дава нова светлина върху добре познатото произведение и го открива за творческа импровизация".
Юри Кeйн, пианист и композитор

"Ярон Готфрид е взел една класическа, романтична сюита и със своя музикален превод я е превърнал в съвременно събитие. Разнообразието на неговия подход и поглед към известната "Променада" ("Promenade") са изключителни".
Дейв Либман, саксофонист

Нед МакГоуън Бенд

Нед МакГоуън - флейти
Хайс Левелт - тромпет
Джулиано Модарели - китара
Пепе Гарсия - перкусия

Нед Макгоуън е композитор, учител, флейтист, импровизатор и куратор. Неговата музика е известна със своята ритмична и техническа виртуозност и печели много награди. Тя е изпълнявана в "Карнеги Хол", "Концертгебау" и други зали и фестивали по целия свят от много оркестри, ансамбли и солисти. Композициите на Нед често се формират от опита му като флейтист в европейските съвременно-импровизационни музикални среди. Неговите произведения са самостоятелни музикални светове. Макгоуън свири на огромна контрабасова флейта, чието характерно звучене влиза в неочаквани комбинации с останалите инструменти, а резултатът са крайно авангардни композиции. 

"Последното произведение е композиция на Нед, наречена "Възвишението Чамунди" ("Hill Chamundi"), в което Кейко имитира звука на тамбура с интригуващо "огъване" на струните на пианото, което им спечели викове за бис и изправи на крак публиката с овации".
Мариан де Назарет, Хинду

"Музиката на МакГоуън се стреми към идиом, в който различни музикални жанрове – американски популярен, европейски класически и авангарден, Карнатик, очарование с пропорционално сложни ритми, използване на микротонове в търсене на нови нюанси на мелодията, и много други, се докосват един друг и създават нови значения".

6 октомври

Инбар Фридман Бенд

Инбар Фридман - китара
Еден Ладин - пиано
Флорент Нисе - бас
Стефано Лучини - барабани

Инбар Фридман започва обучението си по джаз китара на 16-годишна възраст в училището по джаз и съвременна музика "Римон" в Израел. През 1999 г. се премества в САЩ, където завършва с отличие университета "Уилям Патерсън". В Ню Йорк свири с музиканти като Майрън Уолдън, Уил Винсън, Алексис Куадрадо, Арън Голдбърг и Дони МакКаслин. Тя също така е член на групата на Хари Уитакър заедно с Джо Магнарели, Норико Уеда и Ерик Макферсън. През 2005 г. се завръща в Израел и скоро се присъединява към международна група, включваща певицата Лидия Филипович, френския басист Оливие Гато, барабаниста Били Кобъм и пианиста Камелия Бен Насър. Заедно осъществяват проекти като "Медитеранео" и "Сънят на пеперудата" и имат изпълнения в Европа.

Заедно с Бен Насър тя формира проекта Квартет във времето през 2010 г. и продължава да музицира из цяла Европа и Израел. С басиста Лоран Чавоит и барабаниста Стефано Лучини квартетът пътува до подножието на Пиренеите в южната част на Франция, за да развие и запише серия от седем лирични оригинала, докато са заобиколени от огромните равнини на провинцията. Българските меломани си спомнят убедителната изява на Фридман като част от лайв бенда на Били Кобъм, който закри петото издание на фестивала "Пловдивски джаз вечери" през 2010 г

"… Изживяване извън времето..."
Били Кобъм

Парадокс трио със специален гост Теодосий Спасов

Мат Дариу - саксофон, кларинет
Брад Шепик - китара
Руфъс Кападокия - виолончело
Сейдо Салифоски - перкусия
Специален гост: Теодосий Спасов – кавал

Трио Парадокс, което се превръща в квартет скоро след формирането си, но продължава да бъде известно само като трио, е създадено от Мат Дариу през 1994 г., няколко години след като свирещият на множество инструменти артист се премества от Бостън в Ню Йорк. Групата дава на Дариу контекста на малкия ансамбъл и той продължава със стилистичния синтез и смесване на джаз и творческа импровизация с мелодии, модулации и ритми на балкански, клезмерски, келтски и цигански фолклорни музикални традиции. Освен Дариу, най-ранното формирование на групата включва перкусиониста Сейдо Салифоски от Македония и челиста Руфъс Кападокия (известен със стила си етно-слеп-фънк-чело), който е от Хамилтън, Онтарио. Скоро към тях се присъединява и китаристът Брад Шепик. Квартетът продължава в този си състав без промяна и до днес. Заедно с Тайни Бел трио на Дейв Дъглас, Пахора и Брад Шепик & Комютърс (всички включващи Шепик), през 90-те Парадокс трио са в челните редици на нюйоркските групи, съчетаващи градското усещане с източноевропейските и близкоизточните влияния.

Формацията става известна със своите вдъхновяващи шоута в "Бел кафе" в Сохо, Ню Йорк и "Нитинг Фектъри", известният клуб в центъра, чийто лейбъл пусна първия едноименен компактдиск през 1995 година. През 1997 г. компанията "Нитинг Фектъри" издава и албума "Flying Аt А Slant" и през 1999 г. "Source" – проект, който изследва музиката на Османската империя от началото на ХХ век. Парадокс продължава да се развива до към средата на 2000-та, с участия в клубове и на фестивали и пускането на "Gambit" (2005) през лейбъла на Ения с участието на Теодосий Спасов. Парадокс има и живи участия на фона на класическите неми филми. Макар че триото често се счита за творческото начало на Дариу, всъщност послужи като важна работна среда за всичките си четирима членове. "А аз съм единственият неевреин в афиша на фестивала", сподели с усмивка Спасов в ефира на БНР, определяйки колегите си като "палави момчета". Освен на сакс и кларинет, Дариу свири на кавал и гайда, изкушен от българския фолклор. "Отворено свирене, крайно свободна гледна точка" - тези думи Теодосий определи творческия натюрел на харизматичния гост.

Какво е подобно многоцветно събитие без джем-сешън? Подобно на предишните издания на "Жълтите павета", ценителите ще могат да му се насладят в клуб "Максим": Росен Захариев квартет ще даде тон на джема на 5 октомври. Варненската формация La Migra (Ламигра) поема щафетата за музикален хепънинг нощта срещу 7 октомври. "Обикновено след основната програма на сцената на театъра, всички слизат долу в приятната атмосфера на джем сешъните, където идват и музиканти от София и там е мястото на даване и раждане на нови проекти за в бъдеще", коментира Тео.

Сред съпътстващите фестивала събития е изложба на фотографката на БНР Ани Петрова в клуб "Максим" към театър "Българска армия". Ще бъдат представени портрети и моменти от различни джаз концерти и изпълнители. По думите на Теодосий Спасов, музикален директор на събитието, днес става все по-сложно да се реализират културни прояви като фестивала "Жълтите павета", който не е масова култура, а фокусиране върху таланта, върху уникалните и неповторимите, които се грижат за своето духовно израстване в условията на днешния свят. Той сподели още, че не среща трудности със селекцията на гостите и дори вече има идея за това какъв трябва да бъде следващият фест. 

Билети: Ticketpro (www.ticketpro.bg)

Повече за фестивала - на:

http://paveta.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички