Биг бендът на БНР стартира концертния си сезон с Electric Miles


Биг бендът на БНР стартира концертния си сезон с Electric Miles

3880

Блестящите тромпетисти Росен Захариев Роко, Михаил Йосифов и Венцислав Благоев ще свирят под диригентството на Антони Дончев в Първо студио на националното радио от 19.30 ч на 4 октомври.

Първият концерт от новия творчески сезон на Биг бенда на БНР ще е с музика от и за великия Майлс Мейвис.
 Кой е Росен Захариев 
Росен Захариев свири на пиано от 7-годишен, а на тромпет – от 10 годишен. След като завършва Софийското музикално училище е студент в Ротердамската консерватория при Боб Брукмайер, а от 1995 до 2000 г. живее и работи в Бостън и Ню Йорк. Основна движеща сила в джаз и авангард сцената, Захариев (на снимката) е и от пионерите на "instant composition" в България.
Кой е Михаил Йосифов Михаил Йосифов е завършил Националната музикална академия (НМА) "Панчо Владигеров". Участва в  създаването на различни музикални проекти, композира музика за филми и театрални постановки. В края на 2009 г. събира собствена джаз формация – Михаил Йосифов секстет, която бързо се наложи сред публиката. Йосифов е преподавател в НМА.
Кой е Венцислав Благоев Венцислав Благоев е завършил НМА "Проф. Панчо Владигеров", а след това специализира в джаз отдела на Bruckner Konservatorium-Linz, Австрия. Свири и записва с някои от най-големите световни имена като Ранди Брекър, Лари Кориел, Николас Симион. Благоев е лидер е на многоликата формация Джазтет, а от 2012 ч. е и част от звездния Биг бенд на БНР. В компактдиска си, издаден през 2016 г., Венци представя 25 от най-значимите български джазмени, девет от които са и композитори на пиесите. През 2010 г. е удостоен с престижната награда "Кристална лира" за джаз, а през 2012 г. печели "Златно перо" за принос към българската култура с проекта си "Джаз за деца". В предстоящия концертен сезон на Бенда ще вземат участие редица солисти, познати у нас и от международните сцени - ВГ Радиодеца, Рут Колева, Петър Салчев, Васил Петров, Мартин Ташев, Ерик Трюфа и много други.

Вторият концерт на Биг бенда на 22 ноември ще отбележи 75-тата годишнина на Симеон Щерев. Изключително интересен е проектът "Джаз в класиката" със солисти кларинетиста Данчо Радевски и виолончелиста Атанас Кръстев. През този сезон предстои поредното издание на Биг бенд джаз академия, както и концерт в памет на Александър Бръзицов. Концертният сезон ще завърши под диригентството на  Ангел Заберски на 13 юни.
 Всички събития са с начален час 19.30. Билети - в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата в "Кантус Фирмус" в зала "България", както и онлайн на Тicketsbg.com и Еventim.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички