Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Аларма Пънк Джаз, Indioteque и Amek с общ фестивал тази събота

06.10.2018   MySound.bg
Amek
Еднодневен съботен фестивал, посветен на общата 10-годишнина (и дружба навеки!) на (между) платформите Alarma Punk Jazz, Amek и Indioteque, ще се състои в Първо студио на БНР тази събота, 6 октомври. 
 
Очаквайте 4-5 часово дарк-ембиънт-синематик-инди-рок-нойз-дроун-дуум-и т.н. пътешествие за ценители на касетъчни формати, на радиофонични честоти, съзидателна меланхолия и звуци и картини, които рядко може да се чуят/видят по официалните медийни канали в "храма на музиката за ценители" при следната програма:

19.30 - отваряне на вратите
19.45 - Hypnos (България)
20.25 - Drekka (САЩ)
21.05 - Common Eider, King Eider (САЩ)
21.55 - Marianna D'Ama & Davide Grotta (Италия)
22.40 - My Empty Phantom (САЩ)

Американските артисти, които екипът на организаторите е поканил, са водещи съвременни авангардисти от Аляска, Индиана и Тексас:
 
Джеси Бийман от Остин, познат вече и на българската публика с one man проекта си My Empty Phantom, покрива целия струнен, клавишен и ударен диапазон на сцената. Музиката му е премерена (но нерядко и избухваща) смесица от ембиънт, пост-рок, инди и нео класика, взела по щипка от Ян Тиерсен и Брайън Ино, но със своя собствена физиономия и дълбоки корени в ъндърграунда. Джеси (на снимката) е от никарагуански произход, роден е в Маями, живял е в Ню Йорк и твори в Тексас. През последните години обиколи Европа неколкократно, като през 2014 г. Indioteque го представиха за първи път и на българска сцена.
 
Drekka на Майкъл (Mkl) Андерсън от Блумингтън, Индиана, е ембиънт-индъстриъл-нойз пътешествие през невъобразими звукови пейзажи, започнало през далечната 1996г. Самият Майкъл Андерсън избягва да дефинира жанра на проекта си, отправяйки предизвикателството към слушателите първо да чуят обемното творчество на Drekka в Bandcamp и тогава те самите да му обяснят каква музика свири. На това турне Drekka представя и съвсем нов "документален" албум с красноречивото заглавие "Examinations: 2016-2018".
Заедно с Андерсън (с посредничеството и най-горещите препоръки на Федерико Заната от Father Murphy, които свириха с Джарбо в Първо студио само преди няколко месеца) идва и експерименталното дуо Common Eider, King Eider от Аляска (според други източници от Сан Франциско, но кой в днешния свят е от едно-единствено място?). Очаквайте ритуален дарк-ембънт, китарно-перкусионни пътешествия вдън гори тилилейски, гонгове и… също съвсем ново издание и от тях. Основателят на формацията Роб Фиск е познат в миналото и като член на Deerhoof.
 
Европейската сцена на фестивала пък ще бъде представена от италианското дуо Мариана Д‘Ама / Давиде Грота и дарк-ембиънт проекта Hypnos
 
Мариана Д‘Ама (сингър-сонграйтър) и Давиде Грота (мултиинструменталист) са за първи път в България по покана на Литературния фестивал в Русе, с който "Аларма Пънк Джаз" си партнира от години. В музиката им, която самата Мариана Д‘Ама обяснява лаконично с думата weird, има както инди-рок, така и откровен пост-пънк и нещо от осанката на Пати Смит или Пи Джей Харви. Дебютното ѝ ЕР-издание излезе през януари тази година.
 
А Hypnos, припомняме, е един от знаменателните музикални проекти на Станислав Генадиев, когото познавате може би в много по-голяма степен като танцьор, режисьор и хореограф, но чийто паралелен (или просто едновременен) живот в съвременната експериментална електронна музика е не по-малко интересен и разнопосочен. Музика на Hypnos може да бъде чута в каталога на легендарния нетлейбъл Mahorka

Билети за еднодневния фестивал са само по 10 лв онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна. На входа в деня на концерта ще са по 15 лв. 
 
Първо студио на БНР е на "Драган Цанков"4.
 
Повече информация:

http://bnr.bg2929
100%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930