Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Ветровете на Самсара в Картини от една изложба

06.10.2018   MySound.bg
Winds of Samsara
Две от най-ярките личности на ХХ век – Mahatma Gandhi и Nelson Mandela – стават източник на вдъхновение за съвместния проект на индиеца Ricky Kej и Wouter Kellerman.
 
"Mahatma Gandhi е вдъхновение за всички хора в Индия – твърди пианистът Ricky Kej, – неговото универсално послание за световен мир, ненасилие и любов е все така важно, както и преди. Ние се опитахме чрез езика на музиката да представим посланието му  с такива инструменти като флейтата, китарата, щрайха и човешките гласове. Mahatma Gandhi прекарва повече от двадесет години в Южна Африка и започва пътя си на мирната съпротива там. "Сатяграха" е философията на Gandhi, която прилага за освобождаването на Индия от британското владичество, но той най-напред се противопостави на расовата несправедливост именно в Южна Африка. Искахме да почетем тази история, този дух и тази връзка между народите в нашата музика. Ние помним неговите думи: Щастието е когато това, което мислиш, това, което говориш и това, което правиш, са в хармония". 
 
"Фамилното име на Nelson Mandela е Madiba, така се казва и една от композициите в албума – добавя флейтистът Wouter Kellerman – и в нея ние с Ricky Kej изразяваме чувствата си на признателност към този велик водач и му отдаваме почит чрез музикална молитва, която съдържа както енергия, така и нежност. Nelson Mandela е бил силно вдъхновен от курса на мирна съпротива, наложен от Mahatma Gandhi, и провъзгласява следните три принципа: освободете себе си, освободете другите, правете го ежедневно. "Madiba" също отразява връзката на Gandhi с Южна Африка".
 
В музикално отношение проектът "Winds Оf Samsara" ("Ветровете на Самсара") съдържа съчетание на древни индийски песнопения, европейска фолклорна музика, съвременни оркестрови аранжименти и небесни вокални хармонии, които се изпълняват с техническа мощ и вулканична страст. Това е музика, която изразява и се радва на възможността за положителна промяна в света, докато изобразява образи на красиви пейзажи от пустините, от древни индийски дворци и африканската савана. 
 
За глобалното звучене на албума допринасят близо 120 музиканти от 5 континента, които свирят на 50 инструмента и пеят на 5 езика – 2 индийски, два африкански и английски.  Близо 2 години трае работата върху композирането, звукозаписа и издаването, и това си струва труда – албумът след появата си веднага заема първото място в класацията US Billboard New Age Albums Chart, и е отличен с наградата Grammy в същата категория.

"Ветровете на Самсара" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР, събота, 6 октомври, и този път след новините в 22.00 часа.
758
100%
 

Май ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031