Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Пловдив Джаз фест 2018 посреща меломаните с амбициозна програма

11.10.2018   MySound.bg
Гарбарек и ДеРоуз на афиша
"Пловдив Джаз Фест" 2018 обяви съпътстващата си програма, която затвърждава тазгодишното издание на фестивала като истински калейдоскоп от изкуства.
 
Сред планираните събития от 31 октомври до 3 ноември отново е превърналият се в традиция конкурс за млади изпълнители, както и литературна среща-разговор, майсторски клас по джаз пиано и вокал и кино прожекция.
 
Амбициозната програма допълва големите концерти на Елиане Елиас, Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, Дейв Холънд и Крис Потър, Ян Гарбарек и Трилок Гурту, които вече се радват на силен интерес от джаз любителите.
 
Организатор на "Пловдив Джаз фест" е Мира Кацарова и компанията ѝ "Блу Ем" с подкрепата и партньорството на Общинска фондация "Пловдив 2019". Събитието е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019.
 
Откриването на "Пловдив Джаз фест" 2018 е на 31 октомври в Дом на културата "Борис Христов". То ще бъде съчетано с изложбата  "Колекционерът-импровизатор", която ще представи картини от колекцията на Николай Неделчев. След това в голямата зала на "Борис Христов" ще се състои концертът на Елиане Елиас с участието на съпруга ѝ Марк Джонсън. Същата вечер започват и клубните концерти на "Пловдив Джаз фест". На 31 октомври от 23.00 ч. в Bee Bop Café ни очаква Милен Кукошаров квартет с участието на Михаил Иванов. 
   
Денят на будителите е особено подходящ за литературната среща-разговор "Светлата гравитация на думите" с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов. Дискусията ще се проведе на 1 ноември от 18.00ч. в клуб "Петното" и неин модератор ще бъде Ина Иванова. От 20.00 часа в Дома на културата "Борис Христов" ще има два концерта първият е на Дина ДеРоуз, а след нея на сцената ще се качат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Късният концерт в Bee Bop Café ще бъде на Христо Йоцов и Jazz Cats.
 
На 2 ноември млади джаз музиканти и певци ще се срещнат с Дина ДеРоуз, която ще проведе майсторски клас по джаз пиано и вокал. ДеРоуз е част от състава преподаватели на едни от най-престижните училища в света, сред които Manhattan School Оf Music, NYU, The New School, Long Island University и др. Участието ѝ във фестивала се осъществява в партньорство с Groove Atelier, по чиято покана, както MySound.bg вече писа, Дина ДеРоуз пристига в България.
 
От 20.00 часа в Дома на културата "Борис Христов" ще започнат двата големи концерта от основната програма. Първият е бенефис в чест на легендарната джаз формация Бели, зелени, червени, която тази година ще получи наградата на "Пловдив Джаз фест" за цялостен принос в джаза. Този път отличието ще бъде връчено посмъртно и на един от най-значимите български джаз пианисти- Румен Тосков-Рупето, който през 2018 щеше да навърши 50 години. След награждаването и концерта на Бели, зелени, червени, на сцената ще се качи Дейв Холънд със своя квартет, в който участва и Крис Потър. Името на Холънд заема солидно място в историята на джаза. Започвайки кариерата си от квартета на Майлс Дейвис, в последните 50 години той е свирил с почти всички големи имена и е учител и вдъхновител на мнозина.  В късния концерт на 2 ноември, в Bee Bop Café ще се изяви октет Пловдив.
 
На 3 ноември от 14.00 ч. в клуб "Фарго" ще се състои лектория на Елица Матеева и прожекция на филма "Орландо". Финалът на Младежкия конкурс на "Пловдив Джаз фест" е с концерт в Bee Bop Café с начален час 16.00. Последният голям концерт е на Ян Гарбарек - човека, променил концепцията за свирене в джаза. В квартета му участва големият индийски перкусионист Трилок Гурту. Късното събитие в програмата на фестивала е представянето на дебютния албум на младия пианист Иван Гърбачев – в Bee Bop Café от 23.00 ч.
 
"През годините за мен джазът придоби смисъла на екзистенциална метафора – той се превърна в гласа на добрия вкус във всичките му проявления: за музика, за изкуство, за държание, за език, но и за нравственост", казва Мира Кацарова. И тази година "Пловдив Джаз фест" събира в едно вдъхновението и мечтите на творци от различни точки на планетата, представители на различни поколения и различни изкуства.
 
Пълен календар "Пловдив Джаз фест" 2018:
 
31 октомври, Дом на културата "Борис Христов" –  Четвъртото издание на "Пловдив Джаз фест" ще бъде открито с изложбата "Колекционерът-импровизатор" с картини от колекцията на Николай Неделчев.
 
20.00 ч., Дом на културата "Борис Христов" – "Вечер с Елиане Елиас", концерт на бразилската певица и пианистка с участието на Марк Джонсън.
 
23:00 ч., Bee Bop Café - Милен Кукошаров квартет с участието на Михаил Иванов - Мишо (контрабас).

-----------------------------------------------------------------------
1 ноември, 18.00 ч. , клуб "Петното" – "Светлата гравитация на думите": среща-разговор с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов, модератор – Ина Иванова
20.00 ч. , Дом на културата "Борис Христов":
Концерт на Дина ДеРоуз (САЩ и България)
Концерт на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски
23.00 ч., Bee Bop Café - Христо Йоцов & Jazz Cats

-----------------------------------------------------------------------
2 ноември,  Дом на културата "Борис Христов" - Отворени врати: Майсторски клас по джаз пиано & вокал с Дина ДеРоуз
20.00 ч., Дом на културата "Борис Христов":
Концерт-бенефис в чест на Бели, зелени, червени от техни ученици и студенти
Концерт на Дейв Холанд квартет, с участието на Крис Потър
23.00 ч., Bee Bop Café - октет Пловдив

-----------------------------------------------------------------------
3 ноември, 14:00, клуб "Фарго" - "Орландо" – Сали Потър в градината на минимализма: лектория с прожекция на филма "Орландо"
16.00 ч., Bee Bop Café – Младежки конкурс, концерт на финалистите 
20.00 ч., Дом на културата "Борис Христов" – концерт на Ян Гарбарек със специалното участие на Трилок Гурту 
23.00 ч., Bee Bop Café - представяне на дебютния албум на Иван Гърбачев
 
Билети за големите концерти в залата на Дома на културата "Борис Христов" - в мрежата на Eventim. Освен онлайн, те са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, The Mall, книжарници Ориндж, "Офис 1", Билетен център на НДК, "Технополис" и "Български пощи". Пропуските за клубните концерти се закупуват на място в Bee Bop Café преди началото на всяко събитие.
 
Достъпът до литературната среща-дискусия, изложбата, прожекцията на филма "Орландо", както и до концерта на финалистите в Младежкия конкурс е свободен. 
 2189
100%
 

Октомври ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031