// // //
 

Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона с премиера

10.10.2018   MySound.bg
Преди дни съставът спечели награда на Столичната община
Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов открива новия сезон в Първо студио на националното радио от 19.30 ч. на 11 октомври. 
 
Солисти са певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова и Сорина Богомилова и гъдуларят Борислав Гълъбов. На първия за сезона концерт маестро Димитър Христов ще представи и новия двоен диск на Оркестъра за народна музика с изключителни аранжименти и виртуозни изпълнения на 23 пиеси, специално записани за изданието.

Оркестърът за народна музика на БНР спечели преди дни наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за фолклорни сценични изкуства. Под диригентството на Димитър Христов съставът стана носител на "Златен век" на Министерството на културата за специален принос в областта на българската култура, наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на голямата награда "Сирак Скитник". Оркестърът за народна музика на БНР е наричан "оркестър от солисти" заради изключителната виртуозност на музикантите, която те по впечатляващ начин вплитат в общата "музикална шевица". Оркестърът запазва чистотата на автентичния звук на българския фолклор и го поднася по един достъпен и атрактивен за младите поколения начин.

С първия концерт за сезон 2018/2019 оркестърът  по традиция представя едни от най-големите имена в българската народна музика. Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и Борислав Гълъбов ще изпълнят характерни за репертоара си песни и пиеси в нови аранжименти. Русанка Комитова завършва музикалното училище в Котел с гъдулка и пеене. Има редица записи на авторски и автентични песни с Оркестъра за народна музика на БНР, а през 2016 участва в проекта му "Класиците на българската сватбарска музика". Творческият път на Христина Анастасова също започва от музикалното училище в Котел и преминава през АМТИИ Пловдив, ансамбъл Тракия и световноизвестния Българка джуниър квартет, с който гастролира в Германия, Великобритания, Мароко, Израел, Франция и Испания. През 1994 година диск на квартета с виртуозния баски музикант Кепа Хункера получава "Грами". Сорина Богомилова е солист на НФА Филип Кутев от 1985 г. Пее в камерните формации трио Вечерница и квартет Деница и участва в записи на музика за игрални и документални филми. Борислав Гълъбов е създател на формацията Багри, където освен гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в множество звукозаписи както в България, така и в чужбина, гастролира в САЩ, Коста Рика, Дания, Белгия, Естония, Полша, Турция, Испания, Русия и др. Носител е на награда от Министерството на културата за принос в културното наследство на страната.

Билети в рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", както и онлайн на ticketsbg.com и eventim.bg.


1307
100%
 

Юни ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 

//