DJ VaGro специален гост на фестивала Indirekt 2018 в Сърбия


DJ VaGro специален гост на фестивала Indirekt 2018 в Сърбия

4733

DJ VaGro (Васко Громков) е единственият българин, поканен да вземе участие в четвъртото издание на престижния европейски арт-фестивал за независими изпълнители Indirekt в сръбската столица Белград.

На родния представител се пада честта да открие проявата в клуб "Атом Академия" (улица "Цар Душан" 13), Белград, от 20.00 ч. българско време в четвъртък, 11 октомври, с представяне на двете части на неговите книги "Аз бях DJ" (на сръбски и на английски език).

Те предизвикаха голям интерес в България през последните две години, защото са първите, описващи зараждането на диджейската култура, и, както се оказа, изобщо на Балканите. Книгите са наполовина автобиографични и наполовина документални, но обхващат и всички възможни промени (културни, политически, житейски) през 80-те и 90-те години на миналия век у нас. Сърбите проявяват интерес към тях, защото се описва връзката ни и музикалното влияние на бивша Югославия, основно към северозападната част на България.

В рамките на фестивала, DJ VaGro ще има участие и като диджей със специален сет, включващ само и единствено българска музика. Става дума за независими родни изпълнители, участвали в телевизионната класация "Ново 10+2", която след броени дни ще отбележи пълни 6 години без прекъсване в ефира на БНТ 2. Громков ще застане зад пулта в нощта на четвъртък срещу петък в 01.30 часа българско време.

Indirekt Showcase Festival 2018 включва четири локации на провеждане - три клуба и един институт, в Белград. Тази година в програмата са 20 концерта на изпълнители от 10 държави. Други над 60 поканени от цяла Европа ще говорят за независимите издателства, дигиталната дистрибуция и еволюцията на творците. Специален гост ще е и председателят на европейската асоциация на независимите изпълнители Impala-e. Както и представители на Universal Music, IDJ, Dallas Records, Basivity Digitala и многобройни журналисти.

В рамките на тридневното събитие българинът ще е гост на живо в емблематичното предаване "Поп Карусел" по "Радио Београд 1" при водещата Катарина Епщайн от 19.00 часа българско време в петък, 12 октомври.  

Васко Громков (DJ VaGro) е роден в българския град Кула, близо до сръбската граница, през 1967 година. Той е писател, поет, музикален журналист, актьор, промоутър, сценарист, радио- и телевизионен водещ, продуцент и диджей от най-старата школа с 36 години на сцената (дебют – декември 1982) и 11 награди от различни фестивали в края на 80-те години. Работи основно в направленията: диско, рок, фънк, олд скуул, ню уейв, електро, поп, ейсид хаус и джаз. Любим музикален период: 80-те години.

Има четири издадени албума с авторски песни. Като сценарист е работил за ТВ7, Нова телевизия, Супер 7 и  БНТ. От 2012 година до момента е автор и водещ на класацията за независими български изпълнители "Ново 10+2" в ефира на телевизиите БНТ 2 и БНТ 4. Автор и сценарист е и на други предавания, посветени на родната музика, като "Бон бон", "Рок с Милена"и "Часът на българската музика". Реализирал е стотици съвместни участия с легендарните имена на българската музикална сцена. Като музикален журналист има над 6 000 публикации в пресата през последните 30 години. Колоритно перо и активен автор на MySound.bg от 2010 г. Журирал е десетки музикални фестивали в България и Сърбия.

Автор на книгите "Аз бях DJ" (първа и втора част) – първата творба, посветена на диджейската култура в България и зараждането на професията в страната.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички