Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Живата легенда на джаза Рой Айерс за първи път у нас


Живата легенда на джаза Рой Айерс за първи път у нас

4002

Малко са артистите на музикалния небосклон, изпреварили времето си с десетилетия, а още по-малко са тези от тях, до чийто талант можем да се докоснем на живо, и то на родна сцена.
Ето защо, точно осем години след началото на колаборацията помежду си, Reel Feel и Sofia Live Club избират да зарадват меломаните и да празнуват не по друг начин, а именно с концерт на легендарния Рой Айерс. На 12 ноември от 21.00 ч. феновете ще имат уникалния шанс да се насладят на нестихващата му енергия и да преминат заедно с него през емблематичните композиции, белязали историята на модерния джаз.
Ветеран във всевъзможни жанрове и течения, пионер на джаз фънка, кръстник на нео соула, ключова фигура в ейсид джаза, изключително виртуозен вибрафонист, вокалист, талантлив композитор и продуцент – Рой Айерс е всичко това, както и един от най-семплираните артисти за последните десетилетия, редом до Джеймс Браун. Творчеството му е повлияло пряко редица музиканти от най-разнообразни стилове и е ползвано неколкократно от имена като Guru, Mary J Blige, A Tribe Called Quest, Erykah Badu, 50 Cent, Tupac, Ice Cube, The Roots, Jill Scott, Jamiroquai и много други. Сред най-обичаните му парчета се нареждат "Everybody Loves The Sunshine", "Searchin", "We Live In Brooklyn", "Baby", "Daylight" и "Coffy Is The Color".
Рой Айерс се ражда в Лос Анджелис през 1940 г. и израства в епицентъра на южнокалифорнийската музикална сцена. Още като 5-годишен получава лично от доайена Лайънъл Хямптън палки за вибрафон, освен това се учи да свири на стийл китара и пиано, по-късно започва да пее в църковния хор. В началото на 60-те, само за година, преминава от би-боп оркестрант в главно действащо лице и започва да записва. През 1966 г. напуска колежа и се присъединява към небезизвестния джаз флейтист Хърби Ман. В началото на 70-те основава Roy Ayers Ubiquity, като джазовият му талант и първоначалното влияние на Miles Davis и Herbie Hancock Sextet постепенно отстъпват място на все по-експресивната му еклектична, търсеща и експериментираща натура. Рой Айерс изследва безстрашно границите между стиловете, преминавайки от джаз през фънк към ар-ен-би и дори диско. "Move Тo Groove" се появява през 1972 като своеобразен прототип на хип-хоп груува. През 1979 парчето му "Don’t Stop The Feeling" влиза в Топ 10 на Billboard’s Hot Disco Dance Chart, а краят на десетилетието е свързан и с шестседмичното му турне в Нигерия, което споделя с пионера на афробийта Фела Кути.
Рой Айерс е неугасващ талант, свирил пред милиони хора в Япония, Австралия и цяла Европа. Негово изпълнение е включено в мултиплатинения албум на Уитни Хюстън от 1988, както и в песента "Take A Look" в култовия диск "Jazzmatazz" на Guru от 1993. През годините той свири на една сцена с Pete Rock, Thundercat, Posdnuos от De La Soul, Donald Byrd, както и със своя пример и вечно вдъхновение – Лайънъл  Хамптън. През първото десетилетие след 2000 г. Рой се насочва смело дори към хауса, колаборирайки с Masters Of Work и Kerri Chandler. Сред най-верните му последователи и съмишлениците се нареждат още соул дивата Erykah Badu и Talib Kweli, а в последните години взима участие и в два албума на Tyler, The Creator
На 12 ноември Sofia Live Club и Reel Feel ще отпразнуват осем години успешни съвместни събития с концерт на вечния музикален двигател Рой Айерс с неговата искрена и нестихваща любов към живота и хубавия саунд.  Билетите за тази специална меломанска вечер са на цена от 35 лв. в OMV и мрежата на Eventim. Вратите отварят в 20.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички