Живата легенда на джаза Рой Айерс за първи път у нас


Живата легенда на джаза Рой Айерс за първи път у нас

3981

Малко са артистите на музикалния небосклон, изпреварили времето си с десетилетия, а още по-малко са тези от тях, до чийто талант можем да се докоснем на живо, и то на родна сцена.
Ето защо, точно осем години след началото на колаборацията помежду си, Reel Feel и Sofia Live Club избират да зарадват меломаните и да празнуват не по друг начин, а именно с концерт на легендарния Рой Айерс. На 12 ноември от 21.00 ч. феновете ще имат уникалния шанс да се насладят на нестихващата му енергия и да преминат заедно с него през емблематичните композиции, белязали историята на модерния джаз.
Ветеран във всевъзможни жанрове и течения, пионер на джаз фънка, кръстник на нео соула, ключова фигура в ейсид джаза, изключително виртуозен вибрафонист, вокалист, талантлив композитор и продуцент – Рой Айерс е всичко това, както и един от най-семплираните артисти за последните десетилетия, редом до Джеймс Браун. Творчеството му е повлияло пряко редица музиканти от най-разнообразни стилове и е ползвано неколкократно от имена като Guru, Mary J Blige, A Tribe Called Quest, Erykah Badu, 50 Cent, Tupac, Ice Cube, The Roots, Jill Scott, Jamiroquai и много други. Сред най-обичаните му парчета се нареждат "Everybody Loves The Sunshine", "Searchin", "We Live In Brooklyn", "Baby", "Daylight" и "Coffy Is The Color".
Рой Айерс се ражда в Лос Анджелис през 1940 г. и израства в епицентъра на южнокалифорнийската музикална сцена. Още като 5-годишен получава лично от доайена Лайънъл Хямптън палки за вибрафон, освен това се учи да свири на стийл китара и пиано, по-късно започва да пее в църковния хор. В началото на 60-те, само за година, преминава от би-боп оркестрант в главно действащо лице и започва да записва. През 1966 г. напуска колежа и се присъединява към небезизвестния джаз флейтист Хърби Ман. В началото на 70-те основава Roy Ayers Ubiquity, като джазовият му талант и първоначалното влияние на Miles Davis и Herbie Hancock Sextet постепенно отстъпват място на все по-експресивната му еклектична, търсеща и експериментираща натура. Рой Айерс изследва безстрашно границите между стиловете, преминавайки от джаз през фънк към ар-ен-би и дори диско. "Move Тo Groove" се появява през 1972 като своеобразен прототип на хип-хоп груува. През 1979 парчето му "Don’t Stop The Feeling" влиза в Топ 10 на Billboard’s Hot Disco Dance Chart, а краят на десетилетието е свързан и с шестседмичното му турне в Нигерия, което споделя с пионера на афробийта Фела Кути.
Рой Айерс е неугасващ талант, свирил пред милиони хора в Япония, Австралия и цяла Европа. Негово изпълнение е включено в мултиплатинения албум на Уитни Хюстън от 1988, както и в песента "Take A Look" в култовия диск "Jazzmatazz" на Guru от 1993. През годините той свири на една сцена с Pete Rock, Thundercat, Posdnuos от De La Soul, Donald Byrd, както и със своя пример и вечно вдъхновение – Лайънъл  Хамптън. През първото десетилетие след 2000 г. Рой се насочва смело дори към хауса, колаборирайки с Masters Of Work и Kerri Chandler. Сред най-верните му последователи и съмишлениците се нареждат още соул дивата Erykah Badu и Talib Kweli, а в последните години взима участие и в два албума на Tyler, The Creator
На 12 ноември Sofia Live Club и Reel Feel ще отпразнуват осем години успешни съвместни събития с концерт на вечния музикален двигател Рой Айерс с неговата искрена и нестихваща любов към живота и хубавия саунд.  Билетите за тази специална меломанска вечер са на цена от 35 лв. в OMV и мрежата на Eventim. Вратите отварят в 20.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички