България няма да участва в Евровизия 2019


България няма да участва в Евровизия 2019

4450

България няма да участва в "Евровизия" 2019.

Както MySound.bg писа, поредното издание на конкурса ще се проведе в Тел Авив, Израел, в средата на май. Изтъкнатата от БНТ причина да нямаме представител е финансова. Според съобщението на медията, организатор на международното събитие от българска страна, "разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи". "Не се отказваме завинаги, но ще пропуснем една година", каза генералният директор на БНТ Константин Каменаров. "Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече 9 години медията ни изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100% спрямо 2005 г. Към тази такса влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса...  ", поясняват от БНТ.

"Решението да пропуснем изданието на "Евровизия" в Израел е взето от Управителния съвет (УС) на БНТ. Ето и пълното съобщение: "Управителният съвет на Българската национална телевизия взе решение обществената медия да не участва в тазгодишното издание на международния песенен конкурс "Евровизия", който ще се проведе в средата на месец май 2019 г. в Тел Авив. Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите-участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание. Това не е първият отказ на България от "Евровизия"  - отказахме се и през 2014 година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички