Допълнителни билети за концерта на Ара Маликян в София


Допълнителни билети за концерта на Ара Маликян в София

3237

Поради големия интерес, BG Sound Stage пуснаха допълнителни билети за концерта на Ара Маликян в София.

Както е известно, прочутият испански цигулар с арменски произход се завръща за втора изява в столицата с програмата "Невероятната история на една цигулка". Събитието е в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 1 ноември.

Ара Маликян хваща цигулка за пръв път 3-годишен. На 12 изнася първия си концерт, за да се превърне по-късно в цигулар № 1 на Испания и в един от най-виртуозните музиканти в наши дни. През февруари миналата година той напълни до последното място зала 1 на НДК. След като омагьоса българската публика с музиката и зашеметяващата си енергия, обеща да се върне. "Невероятната история на една цигулка" е името на световното му турне и на неговия 25-и пореден албум. Историята на една цигулка, тръгнала от Италия и достигнала до Ливан, не е просто сетлист от мелодии. Това е семейната история на Ара – на неговия дядо, бягал от арменския геноцид и намерил по чудо спасение в Бейрут благодарение на една цигулка. Концертът, с който трета година обикаля света, е музикално пътешествие през времето, през различни култури, музикални епохи и всевъзможни стилове – от барока до джаз, рок и фламенко ритми. "Лудият цигулар", както го наричат, почти левитира на сцената и пренася с лекота публиката от Бах и "Лятото" на Вивалди през арабски и цигански мелодии до музика от филми на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, чак до Дейвид Боуи.

"Обожавам българската народна музика, тя е изключително сложна. Народната музика е едно от най-сложните и комплексни неща. А вашата е изумителна и вдъхновяваща. Една от мечтите ми е някой ден да свиря българска народна музика", казва 50-годишният виртуоз в интервю няколко седмици преди концерта си у нас, допълвайки, че той принадлежи на цигулката, а не тя на него. "Сега аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари. Аз съм само малка част от нейния живот". Инструментът на Ара не е със скъп произход, но затова пък спасява живота на неговия дядо, който бяга в Ливан през 1915 г. от арменския геноцид. Ара получава първите си музикални уроци от своя баща – любител цигулар. Години след това става концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и продава 100 000 копия от "Годишните времена" на Вивалди. Днес Ара обяснява защо гласът на неговия инструмент е способен да разплаче публиката: "Цигулката е може би най-близкият до сърцето звук. Звукът от струните е много близък до ритъма на сърцето. А начинът, по който звучи цигулката е много подобен на плача".

Ливанец по рождение, с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. Преплита класиката с рока, фламенкото с народни ритми – арабски, арменски, руски. Непрекъснато открива и експериментира. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален. "Разбира се, все още свиря Бах, Моцарт, Паганини. Но намерих музика, за която не бях чувал преди, и в която искрено се влюбих. Това разширява кръгозора ми. Щастлив съм, че днес, на 50-годишна възраст, всеки ден уча нови неща, нови начини да свиря, нови начини на разбиране, на мислене. Невероятно е! Изкуството е единственият начин да се разбираме, да можем да се чуваме и да приемем различията си", обобщава цигуларят.  

"Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува", казва Саура за него. Оригиналът черпи от музиката на Близкия Изток - арабска и еврейска, от арженското танго и испанското фламенко. Споделя, че познава българския фолклор от Теодосий Спасов и Васко Василев, с когото са състуденти в Лондон, и че харесва българите, защото са луди като него.

Билети се продават в системата на Eventim и на касите в НДК.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички