Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Допълнителни билети за концерта на Ара Маликян в София


Допълнителни билети за концерта на Ара Маликян в София

3256

Поради големия интерес, BG Sound Stage пуснаха допълнителни билети за концерта на Ара Маликян в София.

Както е известно, прочутият испански цигулар с арменски произход се завръща за втора изява в столицата с програмата "Невероятната история на една цигулка". Събитието е в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 1 ноември.

Ара Маликян хваща цигулка за пръв път 3-годишен. На 12 изнася първия си концерт, за да се превърне по-късно в цигулар № 1 на Испания и в един от най-виртуозните музиканти в наши дни. През февруари миналата година той напълни до последното място зала 1 на НДК. След като омагьоса българската публика с музиката и зашеметяващата си енергия, обеща да се върне. "Невероятната история на една цигулка" е името на световното му турне и на неговия 25-и пореден албум. Историята на една цигулка, тръгнала от Италия и достигнала до Ливан, не е просто сетлист от мелодии. Това е семейната история на Ара – на неговия дядо, бягал от арменския геноцид и намерил по чудо спасение в Бейрут благодарение на една цигулка. Концертът, с който трета година обикаля света, е музикално пътешествие през времето, през различни култури, музикални епохи и всевъзможни стилове – от барока до джаз, рок и фламенко ритми. "Лудият цигулар", както го наричат, почти левитира на сцената и пренася с лекота публиката от Бах и "Лятото" на Вивалди през арабски и цигански мелодии до музика от филми на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, чак до Дейвид Боуи.

"Обожавам българската народна музика, тя е изключително сложна. Народната музика е едно от най-сложните и комплексни неща. А вашата е изумителна и вдъхновяваща. Една от мечтите ми е някой ден да свиря българска народна музика", казва 50-годишният виртуоз в интервю няколко седмици преди концерта си у нас, допълвайки, че той принадлежи на цигулката, а не тя на него. "Сега аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари. Аз съм само малка част от нейния живот". Инструментът на Ара не е със скъп произход, но затова пък спасява живота на неговия дядо, който бяга в Ливан през 1915 г. от арменския геноцид. Ара получава първите си музикални уроци от своя баща – любител цигулар. Години след това става концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и продава 100 000 копия от "Годишните времена" на Вивалди. Днес Ара обяснява защо гласът на неговия инструмент е способен да разплаче публиката: "Цигулката е може би най-близкият до сърцето звук. Звукът от струните е много близък до ритъма на сърцето. А начинът, по който звучи цигулката е много подобен на плача".

Ливанец по рождение, с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. Преплита класиката с рока, фламенкото с народни ритми – арабски, арменски, руски. Непрекъснато открива и експериментира. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален. "Разбира се, все още свиря Бах, Моцарт, Паганини. Но намерих музика, за която не бях чувал преди, и в която искрено се влюбих. Това разширява кръгозора ми. Щастлив съм, че днес, на 50-годишна възраст, всеки ден уча нови неща, нови начини да свиря, нови начини на разбиране, на мислене. Невероятно е! Изкуството е единственият начин да се разбираме, да можем да се чуваме и да приемем различията си", обобщава цигуларят.  

"Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува", казва Саура за него. Оригиналът черпи от музиката на Близкия Изток - арабска и еврейска, от арженското танго и испанското фламенко. Споделя, че познава българския фолклор от Теодосий Спасов и Васко Василев, с когото са състуденти в Лондон, и че харесва българите, защото са луди като него.

Билети се продават в системата на Eventim и на касите в НДК.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички