Легендарният Марк Рибо хедлайн на Аларма Пънк Джаз


Легендарният Марк Рибо хедлайн на Аларма Пънк Джаз

4303

Концертната платформа "Аларма Пънк Джаз" на БНР се завръща към фестивалния формат в началото на следващата седмица – на 22, 23 и 24 октомври.  Поводът е 10-годишният юбилей на "Аларма". 22 октомври (понеделник) – 20.00 ч. – клуб Mixtape 5, B-SideThe Cavemen (Нова Зеландия) + Igralom (Сърбия), събитие във Фейсбук; билети може да намерите тук.
23 октомври (вторник) – 20.00 ч. – Първо студио на БНР Lafidki (Камбоджа) + Pisitakun (Тайланд) + Mytripсъбитие във Фейсбук; билети може да намерите тук.
24 октомври (сряда) – 20.00 ч. – Първо студио на БНР Fish In Oil със специалното участие на Марк Рибосъбитие във Фейсбук; билети може да намерите тук. Тридневният "Аларма Пънк Джаз Фест" ще бъде открит в понеделник (на 22 октомври) в клуб Mixtape 5, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия – гаражна хорър-рок-ен-рол четворка с влияния от Cramps, Stooges, Литъл Ричард, Хасъл Адкинс, Motorhead и Бъди Холи. The Cavemen е група, която не бива да бъде подценявана (по думите на Ивайло Кицов), въпреки "магнетичната простота на музиката им, имиджа ала фамилия Флинтстоун и уличния им светоглед". Джак Бийсли (китари), Джейк Прингъл (барабани), Ник Армстронг (бас) и фронтменът Пол Фрогат издадоха третия си студиен албум "Nuke Earth" тази година за легендарния лейбъл Slovenly Recordings, а в София пристигат директно от един от най-ключовите пътуващи рок-ен-рол фестивали – We Are Loud Fest, който се провежда в Истанбул тази година.
Преди тях на сцената ще излязат Igralom от Ниш, група, участвала два пъти на "Аларма Пънк Джаз" през последните години – веднъж заедно с руското психеделик-рок трио Матушка и втори път на фестивала "Афровизия" с Хюго Рейс, Zea и Кинг Аишоба. В музиката на триото Igralom (Димитрие Симович – бас, вокали, Младен Мариянович – китари и Марко Томович – барабани) си дават среща екс-югославската пост-пънк традиция, туарегските рифове и транс рокът. В понеделник ще направят премиера на втория си студиен албум "Sunovrat", чийто продуцент е Крис Екман от Dirtmusic.
Вторият фестивален ден вече е в Първо студио на Българското национално радио, като акцентът пада върху съвременната азиатска музика извън мейнстрийма и традиционното звучене. Представяме ви музикалната платформа за нова азиатска музика Chinabot и нейния създател… Сафи Вонг от Камбоджа, който участва с ритуалния си ембиънт-нойз проект Lafidki на "Аларма Пънк Джаз" през 2011 и 2012г. Сафи Вонг е роден в бежански лагер във Фанат Нихон (Тайланд) и е израснал в Нанси, Франция. Живял е в Берлин и Пном Пен, а в момента действа от Лондон. Lafidki е проект на звуков художник и концептуален колажист, сбор от идеи, които синтезират множество недостатъчно представени истории, географии, музикални жанрове и културни знаци в убедителни, цветни звукови материали.
С него в момента е на турне и Pisitakun от Банкок, Тайланд. Той използва разнообразни вдъхновения в песните си – исторически и политически събития, синтетични звуци и странни музикални инструменти. На това турне представя новия си албум "Sosleep". Преди Pisitakun и Lafidki предстои специален сет на Симитчиев Mytrip – една от редките и концептуални появи на проекта на Ангел Симитчиев на сцена в рамките на 2018 г.
Последната (голямата) вечер на фестивала в Първо студио пък е световна премиера на белградския авангарден джаз квинтет Fish In Oil със специален гост Марк Рибо, един от малкото хора днес, които с ръка на сърцето можем да наречем "живи класици".
Китарата на Марк Рибо е неизменна част от някои от най-важните албуми на Джон Зорн и Том Уейтс. Списъкът с легенди (и то все любими!), с които Рибо (на снимката, дело на Сандлин Гейтър) е записвал и е свирил на сцена, е огромен – да споменем само Елвис Костело, Сусана Бака, Даяна Крол, Арто Линдзи, Т-Боун Бърнет, Каетано Велосо, МакКой Тайнър, Дейвид Силвиан, Бил Фризел, The Black Keys, Medeski, Martin & Wood е повече от достатъчно... Рибо е градивен елемент от групи, които през различни десетилетия са гръбнакът на нюйоркския даунтаун авангард – Lounge Lizards на Джон Лури и Electric Masada и Bar Kokhba Sextet на Джон Зорн, като тук можем да наредим и неговото собствено трио Ceramic Dog.
Визионер, в чиято музика се срещат Блайнд Уили Джонсън, Албърт Айлер и Марк Болн, композициите за класическа китара на хаитянския му учител Франц Касеус и филм-ноар-нойз-американа-фрий-импровизацията, протестните песни на анти-Тръмп епохата и антифашистката класика от 40-те, Бийтълс, Ролинг Стоунс и Колтрейн, "стандартите" и един съвсем различен от джазменския порядък на импровизация.
Вратите на залите на всяка от фестивалните вечери отварят в 20.00 ч., а началният час на концертите е 20.30. Билети се продават онлайн в системата на EpayGo, с чието спонсорство се провежда фестивалът, и на касите на EasyPay в цялата страна.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички