Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Легендарният Марк Рибо хедлайн на Аларма Пънк Джаз


Легендарният Марк Рибо хедлайн на Аларма Пънк Джаз

4334

Концертната платформа "Аларма Пънк Джаз" на БНР се завръща към фестивалния формат в началото на следващата седмица – на 22, 23 и 24 октомври.  Поводът е 10-годишният юбилей на "Аларма". 22 октомври (понеделник) – 20.00 ч. – клуб Mixtape 5, B-SideThe Cavemen (Нова Зеландия) + Igralom (Сърбия), събитие във Фейсбук; билети може да намерите тук.
23 октомври (вторник) – 20.00 ч. – Първо студио на БНР Lafidki (Камбоджа) + Pisitakun (Тайланд) + Mytripсъбитие във Фейсбук; билети може да намерите тук.
24 октомври (сряда) – 20.00 ч. – Първо студио на БНР Fish In Oil със специалното участие на Марк Рибосъбитие във Фейсбук; билети може да намерите тук. Тридневният "Аларма Пънк Джаз Фест" ще бъде открит в понеделник (на 22 октомври) в клуб Mixtape 5, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия – гаражна хорър-рок-ен-рол четворка с влияния от Cramps, Stooges, Литъл Ричард, Хасъл Адкинс, Motorhead и Бъди Холи. The Cavemen е група, която не бива да бъде подценявана (по думите на Ивайло Кицов), въпреки "магнетичната простота на музиката им, имиджа ала фамилия Флинтстоун и уличния им светоглед". Джак Бийсли (китари), Джейк Прингъл (барабани), Ник Армстронг (бас) и фронтменът Пол Фрогат издадоха третия си студиен албум "Nuke Earth" тази година за легендарния лейбъл Slovenly Recordings, а в София пристигат директно от един от най-ключовите пътуващи рок-ен-рол фестивали – We Are Loud Fest, който се провежда в Истанбул тази година.
Преди тях на сцената ще излязат Igralom от Ниш, група, участвала два пъти на "Аларма Пънк Джаз" през последните години – веднъж заедно с руското психеделик-рок трио Матушка и втори път на фестивала "Афровизия" с Хюго Рейс, Zea и Кинг Аишоба. В музиката на триото Igralom (Димитрие Симович – бас, вокали, Младен Мариянович – китари и Марко Томович – барабани) си дават среща екс-югославската пост-пънк традиция, туарегските рифове и транс рокът. В понеделник ще направят премиера на втория си студиен албум "Sunovrat", чийто продуцент е Крис Екман от Dirtmusic.
Вторият фестивален ден вече е в Първо студио на Българското национално радио, като акцентът пада върху съвременната азиатска музика извън мейнстрийма и традиционното звучене. Представяме ви музикалната платформа за нова азиатска музика Chinabot и нейния създател… Сафи Вонг от Камбоджа, който участва с ритуалния си ембиънт-нойз проект Lafidki на "Аларма Пънк Джаз" през 2011 и 2012г. Сафи Вонг е роден в бежански лагер във Фанат Нихон (Тайланд) и е израснал в Нанси, Франция. Живял е в Берлин и Пном Пен, а в момента действа от Лондон. Lafidki е проект на звуков художник и концептуален колажист, сбор от идеи, които синтезират множество недостатъчно представени истории, географии, музикални жанрове и културни знаци в убедителни, цветни звукови материали.
С него в момента е на турне и Pisitakun от Банкок, Тайланд. Той използва разнообразни вдъхновения в песните си – исторически и политически събития, синтетични звуци и странни музикални инструменти. На това турне представя новия си албум "Sosleep". Преди Pisitakun и Lafidki предстои специален сет на Симитчиев Mytrip – една от редките и концептуални появи на проекта на Ангел Симитчиев на сцена в рамките на 2018 г.
Последната (голямата) вечер на фестивала в Първо студио пък е световна премиера на белградския авангарден джаз квинтет Fish In Oil със специален гост Марк Рибо, един от малкото хора днес, които с ръка на сърцето можем да наречем "живи класици".
Китарата на Марк Рибо е неизменна част от някои от най-важните албуми на Джон Зорн и Том Уейтс. Списъкът с легенди (и то все любими!), с които Рибо (на снимката, дело на Сандлин Гейтър) е записвал и е свирил на сцена, е огромен – да споменем само Елвис Костело, Сусана Бака, Даяна Крол, Арто Линдзи, Т-Боун Бърнет, Каетано Велосо, МакКой Тайнър, Дейвид Силвиан, Бил Фризел, The Black Keys, Medeski, Martin & Wood е повече от достатъчно... Рибо е градивен елемент от групи, които през различни десетилетия са гръбнакът на нюйоркския даунтаун авангард – Lounge Lizards на Джон Лури и Electric Masada и Bar Kokhba Sextet на Джон Зорн, като тук можем да наредим и неговото собствено трио Ceramic Dog.
Визионер, в чиято музика се срещат Блайнд Уили Джонсън, Албърт Айлер и Марк Болн, композициите за класическа китара на хаитянския му учител Франц Касеус и филм-ноар-нойз-американа-фрий-импровизацията, протестните песни на анти-Тръмп епохата и антифашистката класика от 40-те, Бийтълс, Ролинг Стоунс и Колтрейн, "стандартите" и един съвсем различен от джазменския порядък на импровизация.
Вратите на залите на всяка от фестивалните вечери отварят в 20.00 ч., а началният час на концертите е 20.30. Билети се продават онлайн в системата на EpayGo, с чието спонсорство се провежда фестивалът, и на касите на EasyPay в цялата страна.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички