Киномания като музика: с Вълшебната флейта в Жълтата подводница


Киномания като музика: с Вълшебната флейта в Жълтата подводница

4231

"Киномания" ще покаже едни от най-добрите световни и най-новите български филми за 32-ри път.

Поредното издание на фиестата, организирана по традиция от НДК, ще се състои в Националния дворец на културата между 15 и 29 ноември. 54 филма ще бъдат прожектирани в различни рубрики, сред които "Фестивал на фестивалите" (18 премиери), "Киното и неговата история", "Фестивал на френския филм", "Детски филми", "Документално кино", "Класически удоволствия" и "Ново българско кино". Всяка от тях има своя подходящ музикален съпровод - като главно действащо лице или пък в миманса на сюжета. Панорамата винаги е предлагала в афиша си и може би най-въздействащото изкуство - музикалното. Така е и тази година. Изкушенията за меломаните са предостатъчно. "Цялостното културно преживяване е основен акцент на тазгодишната "Киномания". Много важно е, че тази година  продаваме билети онлайн", казва Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

"Разруха" (124 мин.) - филмът, избран да открие "Киномания" 2018, е по мотиви от емблематичния роман на Владимир Зарев със същото име. Режисьор на продукцията е Петър Попзлатев, а в актьорския състав са Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Светлана Янчева, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов, Красимир Доков, Ицхак Финци и други. Лентата ще бъде показана в зала 1 на НДК от 19.00 ч. на 15 ноември, четвъртък.

Музиката в киносалона

"Вълшебната флейта", режисьор и сценарист Ингмар Бергман

The Magic Flute/Trollflojten
Швеция, 1975, 135 мин., цветен
по либретото на Емануел Шиканедер за едноименната опера на Моцарт, преведено на шведски от Алф Хенриксон
продуцент – Монс Ройтерсверд
оператор – Свен Нюквист
монтаж – Сив Лундгрен
музика – Волфганг Амадеус Моцарт
художник – Хени Норемарк
костюми – Хени Норемарк и Карин Ерскине
продукция на Sveriges Radio
награди и номинации:
Специална награда на Американското национално общество на филмовите критици за "демонстрацията колко привлекателна може да бъде операта на кино"
Номинации за "Златен глобус" '75 и "Сезар" '76 за чуждозичен филм
Номинация за "Оскар" '75 за костюми

В ролите:
Юзеф Кьостлингер (Тамино), Ирма Урила (Памина), Хокан Хагегорд (Папагено), Елизабет Ериксон (Папагена), Улрик Колд (Зарастро), Биргит Нордин (Царицата на нощта), Рагнар Улфунг (Моностатос)

Младият принц Тамино попада в земите на Царицата на нощта, където научава, че дъщеря ѝ - красивата Памина, е отвлечена от злия първожрец Зарастро, и тръгва да я освободи с помощта на вълшебната флейта. Влюбеният Тамино стига пред храма на Зарастро и разбира, че той не мисли злото на момичето, а Царицата го е измамила. Мъдрия Зарастро подлага Тамино и Памина на изпитания, коите те успешно преодоляват. Бергман прекарва близо година в снимките на този филм, като внимателно подбира изпълнителите така, че те да са предимно скандинавски певци. Критерият му е гласовете да са по-скоро естествени, т. е. достоверни на героите, отколкото съвършени. Амбицията му е била също така и да възстанови атмосферата от първата постановка на "Вълшебната флейта" от 1791 г., когато операта се е играла при доста трудни обстоятелства. Основният упрек към филмите опери, че са предимно постановки, заснети на кино, не би могъл да се отнесе към филма на Бергман. Особено забележителна е известната ария във второ действие, когато Царицата на нощта пее за своето отчаяние.

Прожекции:
четвъртък, 8 ноември, 19.00, "Люмиер Лидл"
събота, 10 ноември, 15.15, кино "Одеон"

"Жълтата подводница", режисьор Джордж Дънинг

Великобритания, 1968, 90 мин., анимация
продуцент – Ал Бродакс
сценарий – Лий Миноф, Ал Бродакс, Джак Менделсон и Ерих Сегал
по сюжет на Лий Миноф, съчинен върху песента на Джон Ленън и Пол Макартни
музика – Бийтълс
художник – Хайнц Еделман
монтаж – Брайън Бишоп
продукция на APPLE FILMS/KING FEATURES PRODUCTION/TVC LONDON
награди:
Специална награда на Американското общество на филмовите критици за пълнометражна анимация

В един вълшебен свят шарената музикална страна Пепърландия е нападната от Сините Скръндзи, които налагат тишина и сивота. Лорд кметът изпраща диригента Фред на борда на една жълта подводница да потърси помощ. Подводницата засяда край Ливърпул. Там Фред се среща с Битълс, които се съгласяват да преминат през изпитанията по пътя и го придружават до Пепърландия. Щом започват да свирят, жителите постепенно си възвръщат цветовете и отблъскват силите на омразата и тъгата. Провалът на Сините Скръндзи е тотален. Живописен еквивалент на света на Битълс, верен на техния дух, "Жълтата подводница" е шедьовър, който се появява през 1968 г. като антология на всички анимационни техники. Песните на групата се превръщат в зашеметяващи илюстрации, които се вписват съвсем естествено в едно "невъзможно пътуване", чието сюрреалистично вдъхновение е модерната в онази епоха психеделия.

Прожекции:
събота, 17 ноември, 19.00, Люмиер Лидл
неделя, 18 ноември, 16.30, Дом на киното
четвъртък, 22 ноември, 20.00, Кино G-8
неделя, 25 ноември, 18.30, Кино Одеон
понеделник, 26 ноември, 18.30, Euro Cinema
вторник, 27 ноември, 20.45, Кино Одеон

"Моето поколение", режисьор – Дейвид Бати

Великобритания, 2017, 85 мин, документален
продуценти – Саймън Фулър, Майкъл Кейн, Дик Клемънт, Йън ла Френе и Фодла Кронин О’Райли
сценарий – Дик Клемънт и Йън ла Френе
оператор – Бен Ходжсън
монтаж – Бен Хилтън
подбор на музиката – Таркин Гоч
продукция на RAYMI FILMS/INGENIOUS MEDIA
световен разпр. – GLOBAL ROAD ENTERTAINENT
селекции:
Венеция – Извън конкурса
с участието на:
Майкъл Кейн и гласовете на Дейвид Бейли, Роджър Долтри, Джоан Колинс, Пол Макартни, Дейвид Пътнам, Туиги, Мериън Фейтфул

Британската филмова икона Майкъл Кейн е водачът в "Моето поколение" – вдъхновяващата история на неговото лично пътуване из Лондон от 60-те години. Личните му спомени са съчетани с уникални кадри от онази шеметна епоха, докато Кейн разговаря с икони като Пол Макартни, Туиги и Роджър  Долтри. Работата по този филм е продължила цели 6 години, в които Кейн заедно с продуцента, двамата сценаристи и режисьора събират парче по парче историята на раждането на попкултурата в Лондон.

Прожекции:
събота, 17 ноември, 17.00, "Люмиер Лидл"
неделя, 18 ноември, 20.30, Кино "Одеон"
неделя, 25 ноември, 18.30, Дом на киното

"Музикалният храм на Алабама", режисьор Грег "Фреди" Камалиър (In Memoriam Арета Франклин)

САЩ, 2013, 111 мин, документален
продуценти – Стивън Баджър и Грег "Фреди" Камалиър
оператор – Антъни Аренд
монтаж – Ричард Лоу
продукция на EAR GOGGLES PRODS.
награди и номинации:
"Hot Docs" фестивал (Канада) – Наградата на публиката
Номинация за "Грами" за саундтрак компилация
с участието на:
Рик Хол, Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Кларънс Картър, Алиша Кийс, Джими Клиф, Грег Олмън, Кийт Ричардс, Пърси Следж, Стийв Уинууд, Арета Франклин (на снимката)

Разположено на бреговете на река Тенеси, градчето Масъл Шоулс в щата Алабама е необичайната плодородна почва за някои от най-креативните и предизвикателни изпълнения в историята на американската музика. Под духовното влияние на "Пеещата река", както индианците я наричат, музиката, създадена в Масъл Шоулс, е сред най-влиятелните и въздействащи изпълнения за всички времена. Песни като "I’ll Take You There", "Brown Sugar", "When А Man Loves А Woman", "I Never Loved А Man Тhe Way I Love You", "Mustang Sally", "Tell Mama", "Kodachrome" и "Freebird" са само няколко от  десетките хиляди, записани тук. В основата на всичко това е Рик Хол, който създава студиото Fame. Преодолявайки потискащата бедност, той успява да събере чернокожи и бели музиканти заедно, за да създават музика, която ще стане любима на поколения меломани и ще стане повод да се заговори за уникалното "Масъл Шоулс звучене". В този филм куп легендарни музиканти свидетелстват за магнетизма и мистерията на Масъл Шоулс и защо това място има глобално влияние и до днес.

Прожекции:
събота, 17 ноември, 14.45, "Люмиер Лидл"
неделя, 18 ноември, 16.00, Кино G-8
петък, 23 ноември, 20.30, кино "Одеон"
неделя, 25 ноември, 17.45, Euro Cinema
вторник, 27 ноември, 20.00, Дом на киното

"Рудолф Нуреев: Бялата врана", режисьор Ралф Файнс

Великобритания-Франция, 2018, 127 мин.
продуценти – Габриеле Тана, Ралф Файнс, Каролин Маркс Блекууд, Андрю Левитас и Франсоа Ивернел
сценарий – Дейвид Хеър
по книгата "Рудолф Нуреев: Животът" от Джули Кавана
оператор – Майк Ели
монтаж – Барни Пилинг
музика – Илан Ешкери
художник – Ан Зайбел
костюми – Мадлен Фонтен
хореография – Йохан Коборг
продукция на BBC FILMS/HANWAY FILMS/METALWORK PICTURES/LONELY DRAGON/MAGNOLIA MAE
световен разпр. – HANWAY FILMS
разпр. за България Sony Pictures Classics
селекции:
Телърайд, Лондон
в ролите:
Олег Ивенко (Рудолф Нуреев), Адел Екзаршопулос (Клара Сейнт), Ралф Файнс (Пушкин), Рафаел Персоназ (Пиер Лакот), Чулпан Хаматова (Ксения), Сергей Полунин (Юрий Соловьов), Калипсо Валоа (Клер Мот), Луис Хофман (Тея Кремке), Оливие Рабурден (Алексински), Равшана Куркова (Фарида Нуреева), Джонатан Закаи (Серж Лифар)

Париж в началото на 60-те години. Студената война може и да е в разгара си, но съветските власти са решили да изпратят най-добрата си балетна трупа в Града на светлината, за да демонстрират културната си изтънченост отвъд Желязната завеса. Всички са сигурни, че балетът Киров ще възхити публиката, но един от артистите предизвиква сензация, която резонира далеч отвъд сцената: наелектризиращия млад танцьор Рудолф Нуреев. Неустоимо красив и изгладнял за култура, Нуреев (зашеметяващ филмов дебют на украинския танцьор Олег Ивенко) моментално се влюбва в Париж. За раздразнение на копоите от КГБ той прави ежедневни поклоннически посещения в Лувъра и става редовен клиент на парижките джаз клубове заедно с чилийската наследница Клара, което води до тоталното му пробуждане. Докато сценарият на реномирания драматург Дейвид Хеър ("Часовете", "Четецът") лъкатуши из времето, откриваме корените на Нуреев: раждането му в транссибирския експрес, детството му и началните години в училище, където нравът и  безкомпромисното му мнение го белязват като проблемно дете, както и началното разбъркване на неговата сексуалност. Завладяващ портрет на един брилянтен, енигматичен артист, чиито талант и темперамент го правят призван да разтърси не само света на балета, но и този на международните отношения. Олег Ивенко деликатно пресъздава не само пансексуалната наситеност на танцовия стил на Нуреев, но и непредсказуемото му съчетание на крехкост, щедрост и импозантност.

Прожекция:
петък, 23 ноември, 19.00, НДК - зала 1

"Сарабанда", режисьор и сценарист Ингмар Бергман
 
Швеция, 2003, 107 мин., цветен
продуцент – Пиа Ернвал
оператори – Раймонд Веменлов, Софи Стрид и П. О. Ланто
монтаж – Силвия Ингемаршон
музика – творби на Бах, Брукнер
художник – Йоран Васберг
продукция на Sveriges Television
в ролите:
Ерланд Юзефсон (Юхан), Лив Улман (Мариане), Бьорье Алстед (Хенрик), Юлия Дифвениус (Карин), Гунел Фред (Марта)

Продължение на създадения през 1973 г. шедьовър "Сцени от един семеен живот". 30 години след като се е развела с Юхан, Мариане посещава него и семейството му през лятната ваканция. Тя скоро бива въвлечена в конфликтите, които тлеят между Юхан и две поколения негови потомци. Посветен на покойната съпруга на режисьора – Ингрид, филмът взема заглавието си от южноамерикански танц, представен в Европа през XVII в. (и веднага обявен за неприличен от испанския кралски двор). Тази тъжна, но вълнуваща история за изгубената любов и омразата между поколенията е лебедовата песен на един от най-великите режисьори в историята на киното – със "Сарабанда" 86-годишният Бергман окончателно обяви оттеглянето си от режисурата.

Прожекции:
вторник, 13 ноември, 18.15, "Люмиер Лидл"
сряда, 14 ноември, 18.30, кино "Одеон"
четвъртък, 15 ноември, 20.45, Дом на киното

"Соня Йончева. Sempre Libera", режисьор и продуцент Георги Тошев

България, 2018, 60 мин., документален
оператори - Румен Василев и Иво Стайнов
монтаж - Ема Константинова
продукция на АРТО+
с участието на:
Соня Йончева, Пласидо Доминго, Антонио Папано, Валерий Гергиев, Масимо Дзанети, Майкъл Фабиано, Томъс Хемпсън, Теменуга Йончева

"Соня Йончева. Sempre Libera" проследява драматичната и пълна с превратности, препятствия и тайни съдба на най-обещаващото сопрано в света днес –  36-годишната Соня Йончева. Само за 10 години тя успя да преодолее предразсъдъците на диригенти и директори на театри и да изпее едни от най-трудните оперни партии - "Травиата", "Тоска", "Норма", "Дон Карлос", "Бохеми", "Медея"... Да бъде единственият артист в историята на "Метрополитън опера", който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят. Как момичето от Пловдив се превърна в любимка на критика и публика? Какво я кара непрекъснато да рискува в професионалните си и житейски избори? Как може да съвместява живота на дива с този на майка и съпруга? Това е филм, който проследява в развитие случването на една изключителна кариера. Филм за постижимостта на една мечта.

Прожекции:
петък, 23 ноември, 19.00, кино "Одеон"
понеделник, 26 ноември, 19.00, "Люмиер Лидл"
четвъртък, 29 ноември, 19.00, Дом на киното

Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/916 63 00; 02/916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 09.00 ч. до 20.30 ч.
събота и неделя от 10.00 до 20.00 ч.

Билети:
НДК, зала 1: 12 лв.; намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.
"Времето е наше", откриващ филм: 10 лв., намаление за ученици, студенти и пенсионери – 8 лв.
Кино "Люмиер Лидл", Дом на киното, филмотечно кино "Одеон", културен център Г 8, "Евро синема": 10 лв.; намаление за ученици, студенти и пенсионери – 8 лв.

Детски филми: 7 лв. за възрастни, 5 лв. за деца

Българските премиери в програмата: "Далеч от брега", "Живи комини", "Мълчанието на сестра ми", – 8 лв.; намаление за ученици, студенти и пенсионери – 6 лв.

Ретроспектива на Бергман и "Класически удоволствия": 7 лв., намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.

Билети онлайн: Eлектронен билетен център НДК

Цялата програма - ТУК

"Киномания" е български фестивал за филмово изкуство, който стартира като Световна филмова панорама през 1987 година. От самото начало форумът се превръща в истинска мода сред българските зрители. Най-атрактивните и значими филми в световен мащаб, непоказани в българските кина, са включени в програмата. Фестивалът е насочен към филми, създадени извън Холивуд.

Повечето заглавия са европейски, силно застъпено е френското и британското кино. Присъстват и заглавия от азиатското, независимото американско и руското кино, както и български филми. Провежда се през ноември всяка година от 1987 г. в София, а от 2006 г. - и в Пловдив.

Киносалоните, в които се прожектират заглавията през последните няколко издания на фестивала, са: Национален дворец на културата — зала 1 и зала 11 (кино "Люмиер"); Дом на киното; "Одеон"; "Център" и "Лъки Синема" — Пловдив.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички