Да изчезнеш и оцелееш в света на Moonspell


Да изчезнеш и оцелееш в света на Moonspell

3308

Португалската готик метъл група Moonspell е добре позната у нас както с 11-те си студийни албума, така и след поредицата концерти в България.

Началото на състава е през 1989 година, и досега в него са участвали десет музиканти, всеки от които внася различна стилистика в тяхната музика, като само певецът Fernando Ribeiro и барабанистът Miguel Gaspar остават неизменни.

Ето какво споделя фронтменът в интервю по повод издаването на техния 10-ти студиен албум: "Ние винаги сме били експериментална група, свирили сме какво ли не, включително дет и траш, обичаме да смесваме стиловете, да преминаваме през тях. Хората може да подходят към "Extinct" ("Изчезнал") без предразсъдъци. Има доста албуми, които са просто хубава музика, и на хората не им пука в какъв жанр и стил са, а ние понякога забравяме просто да слушаме музиката заради схоластични спорове.

В "Extinct" се опитахме да вкараме каквито искаме изразни средства, без да поставяме предварителни рамки. По този начин хора, които слушат различни стилове, ще намерят какво да им хареса в този албум. Започнахме записите с намерението да използваме и източни музикални инструменти, тогава се включи шведския ни продуцент Jens Bogren и наехме оркестранти от Истанбул и Тел Авив, заедно с други източни музиканти като Yossi Sassi (екс-Orphaned Land) и Mahafsoun, която говори персийски. Идеята бе да създадем песни с определена атмосфера. Що се отнася до концепцията на  "Extinct", тя представя две реалности: унищожението на природата, включително животните и растенията, и унищожението на чувствата и емоциите.

Веднъж, докато четях, попаднах на думата "extinct" и тя ми се стори подходяща да представи моите впечатления от събития и чувства, които преживях през последните няколко години. Много красиви места, усещания, любов, животни, растения изчезнаха от живота ми, от Земята, престанаха да съществуват, бяха унищожени. Това е дълбоко емоционално преживяване.

Говорих с наши изследователи, които бяха стигнали до същите изводи, които направих сам по поетичен начин, за унищожението, срещу което си струва да се борим. В Португалия преди имаше места, където обичах да ходя, а сега просто ги няма, защото са погребани под бетона. В албума става дума и за празнотата, която всеки от нас чувства понякога. Човечеството е отговорно за тази ситуация – то унищожава природата и в крайна сметка ще унищожи себе си. Мъртви са всички онези, които са се предали и са се отказали да се борят срещу унищожението. Този албум е колкото за нещата, които ще изчезнат, толкова и за оцеляването ни като човечество", завършва Fernando Ribeiro.

Албумът "Extinct", записан с оркестър и солисти, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" на БНР тази събота, 3 ноември, след новините в 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички