Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

CineConcerto: Starchild на RanestRane в Картини от една изложба


CineConcerto: Starchild на RanestRane в Картини от една изложба

3396

"...То почака, събирайки мислите си и размишлявайки върху своите все още неизпробвани сили. Защото, въпреки че беше господар на света, то не беше съвсем сигурно какво щеше да прави след това. Но все щеше да измисли нещо".

Това са последните думи от главата "Звездното дете", с която завършва "Една одисея в Космоса през 2001-та година", най-популярната книга на писателя фантаст сър Артър Кларк. Своята известност тя дължи най-вече на едноименния епохален филм на режисьора Stanley Kubrick от 1968 г., в който двамата са съавтори на сценария, резултат от съвместната им работа в продължение на 4 години.

Сценарият всъщност предлага теми от глобалната психология на човечеството, през дебрите на електронния мозък до природата на напредналия извънземен разум и надрастването на материята със все още непознати нам пространствено-времеви връзки. Накратко действието се развива около странни предмети, наречени монолити. Първия го виждаме в древността да въздейства на племе хоминиди, после наша космическа експедиция до Луната открива на нея подобен монолит, който при срещата с експедицията внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Оказва се, че той е оставен много отдавна там от древна космическа свръхцивилизация, за да извести с мощен лъч третия монолит, когато новата космическа цивилизация бъде родена и направи първа крачка извън планетата си. Третият монолит се намира в орбита около планетата Юпитер, а междувременно компютърният интелект ХАЛ 9000 унищожава почти целия екипаж на тръгналия към нея комическия кораб "Дискавъри едно", без пилота д-р Дейвид Боумън. Той обаче успява да неутрализира ХАЛ, навлиза в орбита около Юпитер и преминава чрез монолита като през звезден портал в други измерения. В края на фабулата наблюдаваме превръщането на Боумън в свръхсъщество с необятни възможности – "Звездното дете".

Този сюжет става отправна точка за музикантите от италианската прогресив рок група RaneStrane да започнат през 2013 г. да издават трилогията "A Spece Odyssey" ("Една одисея в Космоса"), стриктно придържайки се към действието от игралния филм на Stanley Kubrick. През своята 20-годишна история музикантите създават собствен стил, наречен CineConcerto, намирайки източник на вдъхновение за своите албуми в класически филми, каквито са например "Nosferatu" (1979) на режисьора Werner Herzog или друг филм на Stanley Kubrick – "The Shining" ("Сиянието", 1980).

В записите на последната част "Starchild", или "Звездното дете" от трилогията на RanestRane (обложката на снимката) отново участват двама от британската прогресив рок формация Marillion – певецът Steve Hogarth и китаристът Steven Rothary.

Този албум ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, събота, 10 ноември, след новините в 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички